Unul dintre cele mai populare romane semnate de Jules Verne este, fără doar şi poate, „Copiii căpitanului Grant”. Romanul a văzut prima dată lumina tiparului în anul 1868.
Cartea spune povestea căutării căpitanului Grant. După naufragiul navei Britannia, pe care acesta o conducea, a fost găsită o sticlă cu un mesaj în interior, mesaj pe care însuşi căpitanul l-a lansat la apă, ca un ultim strigăt de ajutor. Cei care i-au găsit bileţelui, lordul şi doamna Glenarvan, din Scoţia, dau un anunţ la ziar şi reuşesc astfel să intre în legătură cu cei doi copii ai căpitanului, Mary şi Robert.
Implicaţi deja mai mult decât ar fi crezut în această poveste, lordul şi soţia lui decid să pornească într-o expediţie de salvare. Doar că datele naufragiului s-au cam şters de pe biletul căpitanului şi le este greu dsă descifreze coordonatele. Ei ştiu doar că latitudinea este 37 de grade şi decid să facă înconjurul Pământului de-a lungul acestei linii. Mesajul lăsat de căpitanul Grant mai conţine şi alte indicii, în mai multe limbi, dar textul nu este foarte clar…
Împreună cu soţia lui, cu copiii lui Grant şi cu echipajul iahtului său, numit Duncan, lordul se implică foarte mult în căutarea căpitanului dispărut. Se îndreaptă mai întâi spre America de Sud. Lor li se alătură un pasager neprevăzut, geograful francez Jacques Paganel, care pierduse vaporul lui de India, urcându-se din greşeală pe Duncan. Explorează cu toţii Patagonia, insula Tristan da Cunha, insula Amsterdam şi Australia. Peripeţiile prin care trec uimesc încă o dată pe cititor cu privire la imaginaţia fascinantă a autorului, inegalabilul Jules Verne…
De acelaşi autor
Copiii căpitanului Grant (Colecţia Adevărul) Vol 2
Leave a Reply