Doi veri, Jean Taconnat şi Marcel Lornans, călătoresc din oraşul Sete (sudul Franţei) spre Oran (Algeria), cu scopul de a se înrola în armată. La bordul vasului Argeles, cei doi veri îl întâlnesc pe Clovis Dardentor, un industriaş bogat, personaj central al romanului.
Jean şi Marcel, a căror dorinţă de a călători în Africa vine din dorinţa de a-şi câştiga independenţa financiară, află că nou lor amic nu este căsătorit, nu are rude în viaţă şi nici nu a lăsat prin testament vreun moştenitor pentru marea sa avere… Iar Marcel, un cunoscător al legilor, ştie foarte bine că cel care-i va salva viaţa lui Clovis, fie dintr-o luptă, fie dintr-un incendiu, trebuie adoptat chiar şi cu forţa de către acesta. Aşadar, cei doi veri pun la cale un plan: vor găsi cu orice preţ o cale de a fi salvatorii lui Clovis, astfel încât acesta să fie într-adevăr nevoit să îi ia în tutelă. Ironia face însă ca, în cele din urmă, Clovis să fie cel care va salva vieţile „binefăcătorilor” săi: Marcel e scăpat dintr-un incendiu, iar vărul lui, Jean, de la înec… Cu toate acestea, planurile celor doi veri de a parveni nu se opresc aici…
Secretul lui Wilhelm Storitz
Apărut abia postum, în 1910, deşi a fost conceput în jurul anului 1898, acest roman poartă nu doar amprenta lui Jules Verne, ci şi a fiului său, Michel Verne.
Povestea se dăsfăşoară la Ragz, în Ungaria anului 1757. Inginerul francez Henri Vidal se alătură fratelui său, pictorul Marc, pentru a participa la nunta acestuia din urmă cu Myra Roderich. Dar sărbătoarea este perturbată de Wilhelm Storitz, un chimist german, care doreşte să se răzbune pentru că a fost nesocotit de viitoarea mireasă. Se dovedeşte că „intrusul” Wilhelm are un secret care poate influenţa multe destine…
Naratorul, Henri Vidal, prezintă o imagine subiectivă a evenimentelor şi aşa îi putem împărtăşi uşor îngrijorarea, furia, confuzia şi panica. În acest roman, contextul istoric nu este neglijat şi este chiar foarte important. Henri Vidal, ca un fel de „purtător de cuvânt al autorului Jules Verne”, îşi exprimă respectul său pentru naţiunea maghiară şi dispreţul pentru prusaci.
De acelaşi autor
Agenţia Thompson (Colecţia Adevărul)
Leave a Reply