Jonas Jonasson – Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut

Toată lumea din azilul de bătrâni se pregăteşte de zor să-l sărbătorească pe Allan Karlsson, care împlineşte 100 de ani. Numai că Allan detestă sindrofiile de acest gen, aşa că decide să… fugă. Încălţat cu cei mai buni şoşoni pe care îi are, sare pe fereastră şi-şi ia tălpăşiţa. Pleacă în lume. Aşa începe aventura nebunească şi plină de umor a bărbatului de 100 de ani, care nu ezită să se arunce într-un şir neaşteptat de păţanii, ignorându-şi pur şi simplu vârsta. O călătorie de-a lungul Suediei şi, în acelaşi timp, un voiaj irezistibil prin istoria secolului XX. Pentru că… nu trebuie să vă lăsaţi înşelaţi de aparenţe! Allan Karlsson nu este un simplu bătrânel în şoşoni! Nicidecum. Este întâi de toate un genial specialist în explozibili care a avut ideea năstruşnică de a veni pe lume chiar la începutul celui mai sângeros secol al omenirii. Jocurile capricioase ale destinului şi talentul în arta exploziilor îl vor face pe acest individ incult, de altfel, şi total apolitic să se regăsească implicat în mai toate evenimentele-cheie care au marcat secolul, alături de mai-marii acestei lumi, începând cu Franco şi Stalin şi terminând cu Truman sau Mao…

Veritabil fenomen al pieţei de carte în Suedia, Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut este primul roman al jurnalistului Jonas Jonasson. Această carte superbă şi irezistibilă este în curs de traducere în 20 de ţări şi va fi adaptată pentru cinematografie.

«– Vestea bună, zise Allan. Poţi să sari peste aia rea. OK. Julius îl anunţă că micul dejun era servit pe masa din bucătărie. Aveau cafea, sendvişuri cu friptură de elan şi ouă şterpelite de la vecin.
– Vestea proastă, spuse Julius mai în şoaptă, vestea proastă e că, ieri, din zăpăceală şi beţi cum eram, am uitat să închidem ventilatorul din camera frigorifică.
– Şi? zise Allan.
– Şi… cel de dinăuntru e foarte mort la ora asta.»

«Te-ai fi aşteptat să ia hotărârea asta din timp şi să le-o împărtăşească şi celor din jur, ca un bărbat adevărat. Dar Allan Karlsson nu era omul care să stea prea mult pe gânduri. Aşadar, ideea abia apucă să-i încolţească în minte, că el şi deschise fereastra camerei de la etajul întâi al căminului de bătrâni din Malmköping şi sări în stratul de flori. Manevra fu anevoioasă, dar nici nu era de mirare, fiindcă exact în ziua aceea Allan împlinea o sută de ani.»

După o lungă carieră de jurnalist, consultant media şi producător TV, Jonas Jonasson decide să înceapă o nouă viaţă. Lucrează la un manuscris, vinde drepturile de autor unei edituri importante din Suedia şi se mută apoi într-un orăşel de pe malul Lacului Lugano din Elveţia, la doar câţiva metri de graniţa italiană.
Manuscrisul devine un roman.
Romanul devine un fenomen de piaţă în Suedia.
Iar acum cucereşte inimile a milioane de cititori din lumea întreagă.
În 2010 a fost cea mai bine vândută carte din Suedia.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *