Jean Marie Vaysse – Inconştientul modernilor. Eseu asupra originii metafizice a psihanalizei

CarteIată o evidenţă a zilelor noastre: Freud a descoperit inconştientul, iar psihanalizei îi revine privilegiul de a fi ştiut să-i exploreze mecanismele într-un mod inedit. Revoluţia psihanalitică a inaugurat astfel o nouă epocă, aşa cum, odinioară, Copernic a bulversat ierarhia astrelor, iar Darwin a reconfigurat descendenţa omului.
Or, psihanaliza îşi are rădăcinile în metafizica modernă care, de la Descartes la Husserl, încearcă să gândească subiectivitatea subiectului ca instanţă fondatoare a cunoaşterii şi a acţiunii. Căci inconştientul, acest cuvânt pe care metafizica îl implica, dar pe care nu l-a pronunţat niciodată, este obsesia filosofiei, de la Descartes încoace şi de la al său cogito: Spinoza, Leibniz, Kant, Fichte,Schelling, Schopenhauer, Nietzsche, Husserl sau Heidegger s-au lovit cu toţii de partea nocturnă sau tainică a omului din chiar momentul în care acesta se instituie ca subiect suveran. Inconştientul este, din punctul de vedere al metafizicii, toată această noapte a lumii pe care o percepem, după spusele lui Hegel, atunci când privim un om în adâncul ochilor. În definitiv, nu este nimic altceva decât acest indicibil al metafizicii moderne care nu devine explicit în metafizică decât cu preţul unei refulări a originii sale metafizice.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *