Jean Mallinger – Pitagora şi Misteriile Antichităţii

Azi, ca şi în vechime, omul vrea să cunoască taina propriului său destin; se întreabî, ca şi predecesorii lui, care va fi soarta sufletului său după ce îşi va fi abandonat fragilul inveliş. Sau, împins de un altruism veritabil, el doreşte să descopere temeiurile şi condiţiile armoniei sociale şi fericirii universale, pe care speră să o sincronizeze într-o zi cu desaăvîrşită oranduire a lumilor.

La Pitagora vom găsi răspunsuri la multe din aceste întrebări, pentru ca el este in acelaşi timp filosof şi geometru, legislator şi teoretician al Numerelor, psiholog şi astronom, fizician şi moralist.

Dacă descoperirile matematice ale Maestrului din Samos sunt bine cunoscute şi dacă toată lumea a citit transcendentul mesaj etic pe care îl constituie Versurile de aur, rolul său in răspândirea Misteriilor Tradiţionale şi în revelarea lor a rămas, în mare parte, necunoscut.

Acest lucru este lesne de înţeles: nu există domeniu in care cercetătorul să se lovească de mai multe neclarităţi, în care cercetarea sa se dovedească mai dificilă şi în care textele însele se pecetluiesc, prin voinţa autorului lor. Căci în materie de iniţiere totul este simbol, alegorie şi parabolă; învăţătura a fost transmisă cu fidelitate de la maestru la discipol şi „de la gură la ureche”. Valul iniţiaţilor a ferit cu grijă Misteriile de curiozităţile profanilor.

Dar sămânţa Revelaţiei pitagoreice avea o asemenea bogăţie interioară, expansiunea ei a fost atât de însemnată în toată antichitatea, dinamismul său a fost atât de fervent încât, în ciuda reticenţelor istoricilor şi filosofilor care s-au reclamat de la ea, misiunea incomparabilă a Maestrului Iniţiator nu a putut rămâne in discreţia in care el o zidise.

Pitagora rămâne marele propagator al Misteriilor pe pământ european; este prima verigă ce leagă continentul nostru de Colegiile sacerdotale ale Egiptului. El creează în această parte a lumii primul Institut al înţelepţilor si legislatorilor şi întemeiază la Crotona o şcoală ce va deveni un centru permanent de Iniţiere Tradiţională. Îi dă atât o liturgie nouă, generatoare a unei vii radieri spirituale, cât şi un ansamblu precis de dogme confidenţiale, ce condensează în mod simbolic esenţialul Doctrinei secrete.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *