Irvine Welsh – Jeg

1Personajul principal al romanului, Bruce Robertson, este detectiv în poliţia britanică şi îşi doreşte să-i manipuleze pe toţi cei din jur în funcţie de interesele sale.
„Decât să inventez un protagonist care să corespundă valorilor mele”, mărturiseşte autorul, „am preferat să construiesc unul care mă provocă sau care,îin loc să aibă ideile mele, li se opunea cu îndârjire, ca apoi să găsesc un mod prin care să empatizez cu el. Bruce e un duşman prin excelenţă. Urăşte pe toata lumea. Este foarte democratic în privinţa asta. Scorneşte tot felul de metode pentru a-i distruge, a-i sabota şi a-i devora pe cei din jur. E un soi de vampir. Am vrut ca oamenii să înţeleagă de unde i se trage şi de ce se poartă aşa.” Ca urmare, cartea reuşeşte o performanţă de care puţine alte romane experimentale mai sunt în stare: aceea de a zdruncina sistemul, atât la nivelul instituţiilor statului, cât şi la acela al convenţiilor şi obişnuinţelor literare.

De acelaşi autor

Porno

Trainspotting

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

One Responseto “Irvine Welsh – Jeg”

  1. jojo-action spune:

    Citesc aceasta carte acum si imi place la nebunie, desi poate fi obositoare. Uneori simt nevoia sa fac pauze pentru ca romanul este atat de dur, incat te copleseste. Fie ca vine cu diferite comentarii rasiste, homofobe , cu descrieri scabroase ale actelor sexuale (uneori viol) sau cu referiri la viata parazitilor intestinali, cartea aceasta reuseste sa te surprinda chiar si dupa ce ai citit deja 300 de pagini si crezi ca ai capatat imunitate.
    Este un exercitiu de lectura interesant, dar care nu se adreseaza oricui. Ofera o perspectiva noua, un mod de a vedea viata din punctul de vedere al unui om al legii, care insa traieste incalcand orice lege a bunului-simt, a moralitatii sau a societatii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *