Primul volum, Fata rapită de Soare, cuprinde motive ale aspiratiei sideral-edenice, ilustrand viziunea populara despre lumea cereasca, reprezentantii si simbolurile ei, din noi si fascinante perspective.
Volumul Frumoasa Lumii reuneste basme fantastice romanesti – de pe toate meridianele spatiului etnic national -, a caror actiune se desfasoara in principal pe pamant, in nemijlocita apropiere a oamenilor, in sferele universului lor perceptibil.
Volumul IV Publicate intamplator in perioada mai veche, evitate in timpul dictaturii comuniste pentru continutul lor neagreat, basmele si povestirile superstitios-religioase romanesti au ramas aproape necunoscute, desi constituie partea cea mai vie a epocii populare actuale si aduc din trecut elemente revelatorii pentru cunoasterea spiritualitatii noastre.
Volumul V, Fata din icoana, imbogateste materia vol.I, Fata rapita de Soare, cu noi motive narative ale aspiratiei sideral-edenice, ilustrand viziunea populara despre lumea celesta si despre reprezentantii ei, marcati prin insemne stelare sau solare.
Volumul VI, Busuioc si Siminoc, al seriei Basme fantastice romanesti, reunind, ca toate volumele ce-o alcatuiesc, texte culese in ultimele trei decenii de pe intreg cuprinsul spatiului etnic national, include, in continuarea vol.II, Frumoasa Lumii, basme rare sau necunoscute, a caror actiune se desfasoara pe pamant, in vecinatatea nemijlocita a povestitorilor si a ascultatorilor.
Volumul Tapian si Tapianca, al VII-lea din seria Basme fantastice romanesti, reuneste texte de o rara frumusete despre contactul personajelor pamantene cu spatiile infernal-demonice.
La hotarul dintre basm, poveste nuvelistica, legenda si snoava, exista un amplu grup de naratiuni, inca neluat in considerare ca entitate de sine statatoare, pe care o reprezinta basmele, povestile si povestirile intelepciunii, cu o vie circulatie de la un capat la altul al spatiului etnic national.
Ele formeaza substanta volumelor VIII si IX ale seriei de fata, fiind pentru prima data inmanunchiate in ipostaza fireasca de categorie aparte a prozei populare romanesti.
Basme fantastice romanesti, volumul 10-11,Ionel Oprisan,format 13/20
Leave a Reply