Singura cale de a trece peste o tragedie este să râzi de ea, acesta este mesajul pe care ar vrea Indra Sinha să-l transmită prin cartea Oamenii lui Animal, conform unui interviu acordat de autoare prestigioasei publicaţii britanice The Guardian.
În decembrie 1984, fabrica de produse chimice din Bhopal (India), a unei companii celebre americane. a explodat, provocând morţi şi distrugeri de mediu pentru multe generaţii. În loc să cureţe zona, oficialii şi-au luat tălpăşiţa. Dezastrul lăsat a fost inimaginabil. Familii distruse, boli, copii cu malformaţii. Până şi câinii au fost bolnavi.
Autoarul a pornit scrierea cărţii Oamenii lui Animal după ce a aflat că un copil suferind de pe urma catastrofei ecologice a murit prin distrugerea organelor sale vitale. El era extrem de vesel. În memoria sa, Indra Sinha a scris tulburătorul volum pentru care a primit elogiile occidentalilor.
A fost găsit pe un prag, un copil de câteva zile, învelit într-un şal. Al cui era? Nu ştia nimeni. Mama, tata, vecinii lui, trebuie să fi murit toţi, căci nici un suflet n-a venit să îl caute. Tuşea, făcea spume la gură şi era aproape orb. A fost dus la spital. N-avea nume. I s-a spus simplu Animal. Era hindus sau musulman? Ce mai conta? N-avea şanse de supravieţuire. Când totuşi n-a murit, l-au circumcis, dacă era musulman era necesar, dacă era hindus ce mai conta? După aceea l-au dat călugăriţelor. A crescut la orfelinat. Când Elli Barber, un tânăr doctor american, a ajuns în India pentru a deschide o clinică gratuită pentru oamenii suferinzi, Animal e prins în vâltoarea intrigilor, manevrelor de tot felul pe care reprezentanţii fabricii le făceau pentru a manipula evenimentele în favoarea lor.
Adauga in cosul de cumparaturi.
…. cred ca Indra Sinha este un „el” nu o „ea”……
Multumim pentru sesizarea facuta. Ila