Practica psihanalitică are multe faţete, pe care încercăm să le ilustrăm prin exemple tipice. Înregistrările audio redau focarele dialogului, deci focarul respectiv. Pentru a putea înţelege în ansamblu procesele terapeutice care se întind pe o perioadă mai lungă, trebuie să avem o viziune detaşată. Pentru a vedea fenomenul, a auzi cuvinte, a citi texte şi a putea înţelege conexiunile trăirii şi gândirii umane, avem nevoie de aspecte teoretice de suport şi orientare. În mare, acestea se găsesc în vulumul I. În particular, cititorul dialogurilor se poate informa teoretic pe baza consideraţiilor şi comentariilor adăugate dialogurilor.Consideraţiile şi comentariile reprezintă note la text, scrise la o anumită distanţă de schimbul verbal. Astfel credem că putem facilita înţelegerea focarului terapeutic respectiv, chiar dacă acesta nu este numit explicit. Consideraţiile provin adesea de la terapeutul cazului respectiv, care-l lasă astfel pe cititor să participe la fundalul său de gândire. Comentariile sunt în general adăugate de noi. Între consideraţii şi comentarii există treceri fluente.La un nivel de abstracţie mediu se află adăugirile la teoria generală şi specială a bolii, pe care le-am preluat în acest volum, pentru a-i facilita cititorului repartizarea exemplelor. Aceste completări teoretice la volumul I şi spectrul diagnostic larg, din care am extras o tipologie bogată din evoluţia terapiei, au contribuit la volumul considerabil al acestei cărţi.
HELMUT THOMA este profesor universitar si psihanalist formator, director al Institulului de Psihanaliza din Ulm, autor a numeroase lucrari. Intre 1968 si 1972 a fost presedintele Societatii Germane de Psihanaliza
HORST KACHELE este profesor universitar, psihanalist formator la Institutul de Psihanaliza din Ulm, sef al Catedrei de Psihoterapie si Medicina Psihosomatica de la Universitatea din Ulm, autor prolific.
Leave a Reply