Nemaiavând bani în buzunar şi nicio ocupaţie interesantă pe uscat, marinarul Ishmael hotărăşte să colinde mările, dornic de a vedea întinderile de apă ale lumii. Părăsind Manhattanul care îl plictisea de moarte, Ishmael ajunge în New Bredford. Forţat de împrejurări, el se cazează la un han în care toate locurile erau ocupate. Nedorind să doarmă afară, acceptă să împartă patul cu Quequeg, un cunoscut vânător de balene. În scurt timp, cei doi se împrietenesc şi pleacă împreună cu barca la vânătoare de balene.
Ei nimeresc pe vasul căpitanului Ahab, cunoscut pentru păţania prin care trecuse. Pentru că balena Moby Dick îi mâncase piciorul, căpitanul era acum obligat să se deplaseze cu un picior din fildeş. Chinuit de nevoia de a se răzbuna pe monstruosul animal, Ahab îşi făcuse un scop din a pedepsi balena Moby Dick.
În neobosita lor luptă de a prinde apriga balenă, Ishmael şi camarazii lui de pe vas descoperă că Ahab nu este singura victimă a acesteia. Căpitanul unui alt vas rămăsese la rându-i fără mână şl trebuia să poarte o proteză din fildeş. Unindu-şi eforturile, marinarii încearcă din răsputeri s-o ucidă pe Moby Dick, balena pe care nimic nu o poate învinge. Lupta se dovedeşte a fi o încercare cruntă pentru toţi cei de pe vas, viaţa fiindu-le ameninţată în fiecare clipă.
Apărut în 1851, romanul lui Herman Melville este considerat astăzi una dintre cele mai importante scrieri ale literaturii americane şi chiar mondiale.
Cartea se bazează pe experienţa directă a scriitorului, care a lucrat pe o balenieră câteva luni. Este, de asemenea, inspirată şi de o seamă de poveşti ale pescarilor despre una sau mai multe balene albe, mult mai mari decât semenele lor, urmărite fără succes de vânători, purtând nenumărate răni provocate de harpoane şi atacând uneori corăbiile.
Romanul este scris la persoana întâi. Acţiunea este narată de marinarul Ishmael, îmbarcat pe corabia Căpitanului Ahab, pornită în căutatea balenei albe Moby Dick. Pentru Ahab, Moby Dick devenise o adevărată obsesie, de când îi sfărâmase vasul şi îl făcuse să-şi piardă un picior.
Considerată o creaţie majoră a Romantismului american, cartea a fost editată mai întâi la Londra şi, la puţină vreme, a apărut şi la New York. Deşi este o lucrare simbolică, în spiritul romanticilor timpurii, cartea „Moby Dick“ cuprinde adevărate capitole de istorie naturală şi abordează teme generale, cum ar fi religia, obsesia, răzbunarea, rasismul sau relaţiile ierarhice.
De acelaşi autor
Moby Dick (Colecţia Adevărul) Vol II
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply