Procesul lui Eichmann — un pretext pentru un studiu amănunţit al întregului context european din anii 1939-1945 şi pentru o încercare de a determina rădăcinile răului. Refuzând să se limiteze la un raport sec, caracteristic unui corespondent de presă, Hannah Arendt formulează o întreagă teorie, a „banalităţii răului”, şi creionează o tipologie umană fabricată în matriţele mediocrităţii şi indiferenţei care îi susţin perpetuarea.
„Un volum remarcabil, răscolitor.” (Stephen Spender, The New York Review of Books)
„O analiză profundă si bine documentată a problemelor ridicate de procesul lui Eichmann şi a contextului istoric în care s-a desfăşurat acesta. Cartea are menirea să ne pună pe gânduri şi să ne tulbure conştiinţa.” (Hans Morgenthau, Chicago Tribune)
Hannah Arendt s-a născut la Hanovra în 14 octombrie 1906. În 1924 s-a înscris la Universitatea din Marburg pentru a studia teologia, dar a sfârşit prin a-şi lua doctoratul în filozofie la Heidelberg (1929), după ce studiase cu Heidegger, Husserl şi Jaspers. A fost arestată de Gestapo în 1933, a reuşit să scape şi s-a refugiat în Franţa.
de acelaşi autor:
Leave a Reply