Am cercetat cu pasiune o parte însemnată a patrimoniului construit din toată țara și am cules de pretutindeni imaginile cele mai valoroase și interesante de orașe, străzi, piețe, monumente, clădiri, biserici și case. Studiile efectuate timp de șase ani de studenții de la Arhitectură îi pregătesc ca viitori arhitecți să cunoască temeinic istoria comorilor de arhitectură pe care le-a moștenit România în decursul veacurilor.
Noi, arhitecții, ne desfășurăm activitatea și ne petrecem viața înconjurați de mediul nostru construit de toate generațiile care ne-au premers. Suntem învățați din școală să putem aprecia de la prima privire dacă o casă e valoroasă, sau nu. Când desenăm, alegem întotdeauna numai valorile.
Acuarelele mele nu sunt o joacă sau un prilej de destindere.
M-am străduit să realizez acuarele cu o extraordinară atenție pentru a reda realist, corect, exact, academic volumele, umbrele, detaliile și anturajul în care se află fiecare subiect.
Am străbătut România în lung și în lat și am poposit mai întâi la palatele și colțurile pitorești ale Bucureștiului tradițional, cu opriri în perimetrul centrului său istoric.
Am trecut apoi la turlele înălțate spre cer de la bisericile de lemn din Maramureș, la altarele mănăstirilor de faimă mondială din Bucovina, Moldova și Oltenia și am încheiat cu orașele-monument ale Transilvaniei, cu turnurile, fortificațiile și denivelările lor din Brașov, Sibiu, Sighișoara, Cluj, Bran și Bistrița.
Am reținut în peregrinările mele și imagini din alte meleaguri. Cunoscând tezaurul de patrimoniu al țării mele, am dorit să demonstrez, prin comparație, că ROMÂNIA ESTE CEL PUȚIN EGALĂ ÎN FRUMUSEȚE ȘI VALORI CU MONUMENTELE, ORAȘELE ȘI PEISAJELE MULTOR LOCURI ADMIRATE DIN ALTE COLȚURI ALE LUMII.
Arhitect Gheorghe Leahu
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply