Posted by
Marius Ghilezan on Oct 10, 2010 in
Articole |
3 comments
- titlu:Frustrările lui Gabriel Liiceanu, pe TVR
- views:49
Nici n-a plecat bine Herta Müller din Bucureşti, ce mai freamăt, ce mai zbucium printre intelectualii ofuscaţi că nu li s-a recunoscut tăcerea din timpul comunismului – drept un act de „rezistenţă prin cultură” (poate fi un pleonasm) – de către distinsa doamnă, laureată a premiului Nobel pentru literatură şi intelectualii vizaţi au sărit să acuze. După ce Mircea Cărtărescu a publicat în Evz O nedreptate, Gabriel Liiceanu, pierzându-şi calitatea de editor al operelor scriitoarei de limbă germană, a simţit nevoia să dea o replică în lipsă pe canalul de casă al preşedintelui Traian Băsescu. Transcrierea integrală a monologului, aici!
Total nepoliticos şi ireverenţios să faci public conţinutul unei discuţii private dintre Radu Filipescu (disident veritabil) şi Herta Müller, dar când frustrările te apasă, devii din intelectual public o simplă caţă…!
Şi apropo….Gabriel Liiceanu nu s-a dezis de Traian Băsescu.
Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului".
A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul".
Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv
Stimati prieteni, nu ma intereseaza ce a fost in trecut, fiecare are justificarile vinovatiile si culpa sa,pentru aproape orice roman, comunismul a fost o perioada complicata si e greu s-o judecam azi la rece..Pe mine ma supara altceva,prezentul, daca in trecut Domnii Cartarescu si Liiceanu au facut sau nu au facut ceva va fi o vreme cand acele fapte vor fi judecate la rece si ,poate, „sine ira et studio”,din pacate ,acesti doi distinsi intelectuali sunt de partea presedintelui Basescu,il apara sau ii justifica cumva actiunile si atunci pata de astazi nu o putem pune si pe trecut? Un intelectual trebuie sa lupte cu puterea nu sa fie de partea ei..Il apreciam pe M.Cararescu ca poet si prozator, din pacate, nu mai pot sa-i citesc indiferent cartile,mereu vad in efigie,in spatele figurii lui M.Cartarescu,imaginea lui T.Basescu, imaginea si comportamentul lui,si ,in mintea mea cele doua imagini se suprapun. Daca M.Cartarescu a fost naiv in timpul comunismului, M.Cartarescu nu ar trebui sa fie naiv si azi,sau poate naivitatea lui de atunci nu este atat de inocenta? Pentru mine, ca intelectuali si oameni de o oarecare valoare, M.Cartarescu,G.Liiceanu,H.Patapievici et alii,sunt o dezamagire si sunt trist pentru ei, situarea lor de partea puterii ,in timp ii va costa, va fi sanctionata, macar in contiinta publica, daca nu si in alte feluri..
Stimata(stimate?) Ion Maria,
Cred ca, mai intai artrbui sa fiti explicit(a) si sa precizati cu ce actiuni ale presedintelui Basescu nu sunteti de acord,apoi nu inteleg de ce un intelectual trbue sa fie neaparat impotriva puterii. Nu in ultimul rand ,ce proiect al opozitiei ar trebui sustinut de intelectuali?
Domnule Hategan, spuneti-mi daca stiti de vreo actiune pozitiva a presedintelui,nu mai punem la socoteala limbajul care nu este unul al unui presedinte,este vreo categorie sociala pe care sa nu o fi injuriat-o,intr-un fel sau altul? Oarea scoala scoate numai tampiti,oare trebuie sa plecam toti din tara?Va dau un proiect al opozitiei de care trebuie sa tina seama:sa scapam de acest guvern,incompetent si corupt sau va plac: Gabriel Oprea,fostul mafiot al lui Nastase,ori doamna Udrea care da sume enorme pe frunzulite, poate ministrul funerar ce si-a castigat postul cu „pixelul albastru”?Orice guvern este mai bun decat actualul guvern..Presedintele Basescu nu este presedintele meu, nu cred ca ma reprezinta..Daca doamna invatatoare Anghel, care este in greva foamei de atatea zile,va muri,vom fi vinovati toti insa mai vinovati vor fi cei din conducerea tarii.Apropo,am inteles ca bugetul este cam ca in 2008 atunci de ce avem salariile diminuate,si vom avea si pensiile mici impozitate?