Personalitate complexă şi controversată a secolului XX, artistul spaniol Salvador Dali este cunoscut atât pentru opera sa suprarealistă, cât şi pentru apariţiile sale publice insolite. A creat în domenii diverse: pictură, sculptură, grafică, film, fotografie, literatură.
Dali este entuziasmat de mişcarea suprarealistă, în care vede posibilitatea manifestării imaginaţiei sale exuberante unită cu o virtuozitate tehnică a desenului şi culorii. Datorită comportamentului său, în 1934 este exclus din grupul artiştilor suprarealişti, ceea ce nu-l împiedică să se considere singurul artist capabil de a capta „formele suprareale”. Ca alternativă la „automatismul psihic” preconizat de Breton, Salvador Dali recurge la propriul său stil ca „metodă paranoico-critică”, pe care o defineşte drept „o metodă spontană a cunoaşterii iraţionale care constă în interpretarea critică a reveriilor delirante”. Astfel, imaginile pe care pictorul încearcă să le fixeze pe pânză derivă din agitaţia tulbure a inconştientului (paranoia) şi reuşesc a căpăta formă numai datorită raţionalizării delirului (momentul critic).
Între 1939 şi 1948 trăieşte la New York, unde expoziţiile sale obţin un succes triumfal. Artistul se complace într-o mândrie provocatoare şi creează teme în care apare, obsesiv, un univers sub semnul erotismului, sadismului, scatologiei şi putrefacţiei. Se plimbă pe străzile New York-ului cu un clopoţel, pe care îl foloseşte pentru a atrage atenţia asupra sa – gândul că ar putea trece neobservat este pentru el la fel de insuportabil ca sărăcia şi smerenia.
De acelaşi autor
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply