Atmosfera de la curtea «sultanului» Enver Hoxha a fost impregnată de minciună, delir encomiastic, sadism şi vendete tribale. Membră a CC, controlând accesul la dictator, influenţându-i deciziile, Nexhmije a fost principala sa complice. Ceea ce nu se spunea în plenare ori în şedinţele de Birou Politic se şoptea seara acasă, la masă ori în timpul plimbărilor prin parcul rezidenţial păzit de Sigurimi. Prezenta monografie reprezintă o investigaţie deopotrivă captivantă şi terifiantă a unui univers politic lugubru, bântuit de uri, vendete şi invidii viscerale. Nu e lumea intrigilor florentine, ci aceea a patimilor de clan deghizate în verbiaj dialectic.
De acelaşi autor
„În întunecata galerie a soţiilor de tirani, Peninsula noastră Balcanică are două modele: Elena Ceauşescu, în România, şi Nexhmije Hoxha, în Albania. Prima a devenit un model de ignoranţă şi îngustime la minte, obsedată de ideea de a primi titluri ştiinţifice – iar cu cât avea mai multe, cu atât se acoperea mai tare de ridicol. Cea de a doua s-a remarcat printr-o înclinaţie spre trivialitate şi printr-o cruzime fără egal, ceea ce i-a făcut pe albanezi să o poreclească «Pantera neagră».“ (Ismail Kadare)
Cartea poate fi considerata ca un document istoric daca nu era insosita de comentele autorului. Bogatia faptelor, autencitatea carora nu pot fi contestata. Gravitatea lor imposibil de uitat, depaseste granitile albaniei. Interpretarile autorului sunt corecte si ponderate, fata de ce simte generatia mea care a trait acele vremuri. Sunt si multe alte fapte si detalii care poate fi adaugate, poate autorul n-avut acces la documentele cele mai bine ascunse si pazite. Important este ca adevarata fata a cuplului dictator din Albania, acum este deschisa si publicului roman.
Condamnarea comunismului este datoria noastra fata de generatii urmatoare, ca sa nu se repeta istoria inca o data.