Posted by
Ilă Citilă on Ian 7, 2010 in
Bookshop,
Roman |
2 comments
- autor:Waugh, Evelyn
- aparitie:2009
- nr:432
- titlu:Întoarcere la Bridshead
- traducere:Mihnea Gafita
- views:41
Scriitorula britanicEvelyn Vaugh (1903-1966) s-a făcut remarcată îndeosebi prin romane care satirizează high-life-ul unei societăţi engleze conservatoare în cel mai înalt grad. Dintre acestea, două, „Bomba zilei“ şi „Un pumn de ţărână“, au apărut în aceşti ani, şi în traducere românească la Editura Leda. Pentru romanul „Men at Arms“ a primit Premiul James Tait Black Memorial, fiind primul dintr-o trilogie („Sword of Honour“) ce are ca subiect cel de-al doilea război mondial.
„Times Magazine” a inclus romanul Întoarcere la Bridshead, apărut în 1945, pe lista celor mai bune o sută de romane din toate timpurile. Însăşi autoarea credea că acest roman, care urmăreşte frământările etic-religioase ale familiei aristocratice Marchmain, este magnus opus al creaţiei sale.
Familia Marchmain este prezentată în roman ca simbol al nobilimii britanice, elitistă, conservatoare şi prea puţin dispusă să accepte schimbări majore.
Condiţia unei familii creştin-anglicane, în care tradiţionalismul de esenţă egoistă se ciocneşte cu realităţile în schimbare ale vremii, bătrâneţea cu tinereţea, spiritul cosmopolit cu spiritul revolut, este pe larg descrisă prin relaţia dintre Ryder, un tânăr din clasa de mijloc, care a petrecut o vară în casa acestora. El a fost pur şi simplu fascinat de personalitatea lui Sebastian, fiul soţilor Marchmain, pur şi simplu agasat de personalitatea mamei sale, Teresa Flyte, o marchiză de modă veche. Abandonată de soţul ei, marchizul Alexander Flyte, Lady Teresa doreşte să-şi impună convingerile religioase copiilor săi, printr-un regim extrem de dur. Dacă Julia, fata cea mare, preocupată să găsească un soţ pe măsura aspiraţiilor sale, Cordelia, fata cea mică, nu par să opună rezistenţă mamei. Sebastian duce o adevărată bătălie cu pretenţiile religioase ale mamei. Ryder devine martorul disputelor încinse din interiorul familiei, în care, doar fratele cel mare Bridey, Ducele de Bridshead, pare a-i urma învăţămintele mamei.
Relaţia dintre cei doi protagonişti ai romanului a fost caracterizată ca fiind platonică, deşi nu au lipsit observaţiile care înclină către pretinse legături homosexuale. Charles este îndrăgostit şi de Julia, dar este atras în mod misterios de Sebastian, relaţia celor doi urmând un traiect caracteristic pentru o relaţie masculină tipic britanică sau germană, după cum observa chiar un personaj al romanului.
„Întoarcere la Brideshead“ este un roman complex, subtil psihologic, scris de un maestru al excelentei proze britanice.
Filmul cu acelaşi titlu, în regia lui Julian Jarrold, a rulat recent şi pe marile ecrane româneşti şi îi are ca protagonişti pe actriţa Emma Thompson, în rolul Lady-ei Teresa, şi pe Mathew Goode, în rolul lui Charles Ryder.
De acelaşi autor
Un pumn de ţărână
L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.
Mai copii, Evelyn e scriitor nu scriitoare. Corectati, daca vreti sa va ia lumea in serios.
Multumim pentru sesizare. Noi am preluat comunicatul editurii.
Ila