Descoperirea depozitului de manuscrise de la Nag Hammadi, din 1945, a fost considerat un eveniment de importanţă excepţională, pentru că a făcut posibila cunoaşterea nemediată şi exhaustivă a principalelor linii ale gândirii gnostice care, până la acea dată, erau înfăţişate doar indirect şi fragmentar în scrierile ereziologilor creştini. Cercetarea interdisciplinară, clasificarea şi traducerea acestor manuscrise a necesitat truda unor colective alcătuite din specialişti renumiţi.
Volumul de faţă cuprinde cinci texte gnostice de prima însemnatate: Evanghelia Adevărului, Evanghelia după Filip, Evanghelia Egiptenilor, Evanghelia după Maria şi Evanghelia după Toma. Textele respective şi materialele însoţitoare au fost revizuite în conformitate cu noile date ale exegezei de specialitate; la acestea s‑a adăugat un aparat critic substanţial.
De la mult comentata Evanghelie după Toma până la „scandaloasa” Evanghelie după Maria ce a constituit punctual de plecare al romanului Codul lui da Vinci, aceste scrieri aduc perspective noi, nu totdeauna comode, în privinţa concepţiei noastre privind creştinismul primar.
Leave a Reply