Spre o nouă economie
Activitatea economică ne conduce viaţa. Fără o sursă de venit omul nu poate supravieţui. În vechime sursa de venit era pământul acum sunt banii. O diminuarea a sursei de venit reprezintă un motiv de maximă îngrijorare a omului. Criza economică declanşată în zilele noastre este o spaimă generală. Pe buzele tuturor auzi un singur cuvânt criză.
Ieşirea din criză este un moment pe care toţi îl aşteptăm. Pentru acel moment sau chiar în timpul crizei este util să citim cartea NOUA ECONOMIE-ABC pentru viitorii milionari de Eugen Ovidiu Chirovici. Este util oricând să citim o carte dar ştim cu toţi că posibilitatea implementării unei afaceri este destul de greoaie în momente de recesiune economică. O carte scrisă în stilul dialogurilor platoniciene. În 12 dialoguri autorul expune ideile despre naşterea unei noi paradigme economice, Noua Economie.
Noua economie este o economie dinamică, interconectată. O economie în care revoluţia informaţională este prezentă în toate palierele. Cu o singură apăsare pe tastatură poţi juca la burse, poţi transfera bani sau încheia contracte. Geografia nu mai este un impediment, spune Eugen Ovidiu Chirovici.
Economia se naşte din genetică, oamenii sunt dramatic diferiţi în abilităţi şi nevoi, remarcă autorul. Schimbul este forma incipientă a economiei, este scânteia primordială. De la începuturile economiei până în prezent omul a fost condus de dorinţa de a câştiga mai mult şi într-un timp mai scurt. Bunăstarea obţinută pe o cale mai rapidă este un atribut al omului. Tenaţia de a păcăli a existat dintotdeuna spune autorul. În anumite perioade economice stagnarea economică a fost produsă de mai mulţi factori care s-au succedat sau au coexistat. Geografia, Biserica au fost doi dintre cei mai importanţi astfel de factori. Odată cu Marea Ciumă , supremaţia Bisericii s-a erodat. Reforma a apărut pe fondul dărâmării supremaţiei seculare a Bisericii. Concomitent cu aceasta în domeniul cultural-ştiinţific a apărut Renaşterea. O ultimă importantă schimbare în evoluţia economică a lumii a fost începerea călătoriilor spre oceanele lumii. Subliniind aceste aspecte autorul face o interesantă trecere prin istoria economiei universale, utilă pentru a înţelege mecanismul economiei în prezent.
Apariţia capitalismului este legată de burghezie şi de emanciparea cultural-ştiinţifică. De-a lungul istoriei acesta a evoluat către ce ştim astăzi, piaţa liberă. Capitalismul a evoluat diferit în mai multe ţări, nuanţele sale sunt importante pentru Noua Economiei. Eugen Ovidiu Chirovici face un demers pertinent în cartea sa, analizează economia punând în oglindă mai multe perioade istorice.
Noua Economie este condusă de animale economice dar şi de bani. Animalele economice sunt antreprenorii, administratorii şi teoreticienii care schimbă paradigmele economice. Analiza acestor trei categorii este bine făcută de autor. Interesant şi demn de subliniat este că autorul subliniază rolul extrem de important al teoreticienilor economici. Fără paradigme economice bine stabilite nu ar exista companii sau magnaţi, ci doar o activitate economică rudimentară şi haotică. Banii sunt obsesia lumii de astăzi. Totul este cuantificabil, până şi sufletele au un preţ. Ce este banul? Banul este un simbol prin care noi atribuim valoare unui lucru. Lucrul X costă 5 unităţi. Pentru a-l cumpăra trebuie să deţin cele 5 unităţi. Acesta este banul. Dar toţi banii sunt doar un simbol de atribuit valoare sau de schimb? Eugen Ovidiu Chirovici spune că banul are mai multe etape în evoluţia sa. Prima etapă este banul primitiv sau banul de consum subzistenţial, pe scurt banii cu care ne îmbrăcăm şi mâncăm. A doua etapă este banul propriu-zis, banul depus în anumite instituţii financiare care produce alţi bani cum ar fi dobânda sau bonusul. Banul acesta nu produce alţi bani decât în număr limitat. A treia etapă este banul-capital, investind bani în ceva poţi câştiga alţi bani. Banul-capital îţi aduce de cele mai multe ori un câştig superior banilor investiţi. Ultima etapă a banului este avuţia. Avuţa are o durată de viaţă mai lungă, este un bun cuantificabil din mai multe puncte de vedere. Avuţia alimentează naţiunile şi îi modelează destinul, spune autorul. Un exemplu de avuţie este un mare muzeu ce adăposteşte multe opere de artă.
După aceste elemente introductive şi necesare autorul susţine, în ultimul dialog, crearea unei clase de tineri antreprenori în România. Pentru a putea fi un antreprenor de succes trebuie să vrei în primul rând să porneşti o afacere. Cartea lui Eugen Ovidiu Chirovici este un ABC pentru cei care vor să cunoască mecanismele actuale ale pieţei dar şi mediul de afaceri în ţara noastră. Evoluţia statului nostru este fin analizată, comunismul a lăsat racile adânci. O mitologie încă des întâlnită este că un om care are o avere considerabilă a făcut escrocherii sau a făcut bişniţă. Autorul ne învaţă că o afacere se poate face onest. Capitalul cu origini sănătoase nu te îmbogăţeşte extrem de repede ca şi capitalul cu orgini neortodoxe dar este mai sigur şi mai durabil.
Noua Economie este o carte esenţială pentru cei care vor să înţeleagă actuala lume economică şi pentru cei care vor să-şi înceapă o afacere oriunde în lume. Economia este fundamentul existenţei umane, stăpânirea legilor sale uşurează viaţa şi destinul oamenilor.
De acelşai autor
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply