Avându-se în vedere caracterul tot mai complex al contextului în care sunt puşi să lucreze, managerii apelează permanent la o serie de specialişti cu care intră într-un caracter disciplinar. A putea purta un asemenea dialog necesită, din partea managerului, o pregătire pe un „câmp larg de specializare”. „Limbajul cooperării” multidisciplinare se învaţă greu, el presupunând o înţelegere a importanţei şi a specificului muncii „altora”. Dar, cu toate aspectele variate cu care se confruntă managerul (şi cei din echipele de „coaching” care participă la activităţile manageriale), un element se profilează ca fiind esenţial: activitatea managerială este, în primul rând (şi mai presus de toate), o activitate cu oamenii.
Indiferent dacă managerul activează într-o întreprindere de confecţii sau de producere de utilaje tehnice, într-o organizaţie de consultanţă sau uzină chimică, el lucrează cu oamenii şi se ocupă de oameni.
Managementul este un domeniu complex de activităţi (diferenţiate şi corelate) care urmăresc atragerea membrilor la realizarea performantă a sarcinilor.
Putem vorbi de funcţiile managementului prin care cei antrenaţi în acest domeniu au de îndeplinit o serie de roluri diferite. Dar, până la urmă, toate aceste roluri se referă la momente ale antrenării oamenilor la buna desfăşurare a activităţii.
Cursul se axează tocmai pe această dimensiune esenţială a managementului. A cunoaşte ce este omul, ce-l motivează şi-l orientează în muncă este o cerinţă esenţială.
Pe drept cuvânt, se spune că a conduce înseamnă a motiva.
De acelaşi autor
Elaborarea şi folosirea studiilor de caz în managementul resurselor umane
Leave a Reply