Lucrarea Statistică pentru economişti se adresează, mai ales, studenţilor din învăţământul superior economic, dar prin tematica abordată ea constituie un material bibliografic util şi studenţilor de la alte specializări, ca şi tuturor economiştilor care sunt interesaţi în cunoaşterea şi utilizarea curentă, cu discernământ a metodelor statistice, a metodologiilor de elaborare a indicatorilor în statistica micro şi macroeconomică.
Cea mai mare parte a lucrării se constituie din teoria generală a statisticii social-economice, care include descrierea etapelor unei cercetări statistice şi prezentarea metodelor de culegere, prelucrare, analiză şi interpretare a rezultatelor. Un spaţiu mai restrâns s-a alocat elementelor de statistică macroeconomică, statisticii relaţiilor economice internaţionale şi comparaţiilor internaţionale, teme clar şi concis elaborate, lucrarea devenind mai mult decât un suport al cursului de „Statistică” predat studenţilor, conturându-se ca un material de bază în cercetarea ştiinţifică studenţească şi pentru elaborarea lucrărilor de licenţă, disertaţie etc. De aceea, uneori, am considerat necesar să dezvoltăm unele capitole, oferind o tematică mai bogată, un limbaj specific, mai multe variante de calcul şi interpretare analitică şi sintetică, ipoteze şi metode de verificare a acestora şi, nu în ultimul rând, acestea toate să le introducem în modul de gândire statistică.
Autorii consideră că analiza statistică trebuie să fie prezentă în toate etapele cercetării, de la realizarea culegerii datelor, până la obţinerea şi interpretarea rezultatelor finale. De aceea, în lucrare s-a avut în vedere că în statistică trebuie studiate atât latura cantitativ-numerică, cât şi cea calitativă a fenomenelor, legată de structura şi mutaţiile de structură, de factorii de influenţă şi consecinţele acţiunii acestora pentru dezvoltarea de ansamblu a fenomenelor studiate.
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply