Despot „prizează” poezie şi Duţescu aduce „bucuria anilor trişti”

m. duţescu şi Sorin Despot, proaspeţii „greii” ai noului val al poeziei româneşti, au citit din cărţile lor de debut, în club Expirat (The otherside) din Bucureşti, la deja consacratele Poetici ale cotidianului. Răzvan Ţupa, în calitate de amfitrion, a ţinut să-i prezinte publicului înainte de lansarea volumelor la   Târgul de carte de la BOOKfest. Proaspeţii laureaţi ai premiilor USR şi Cartea Românească au avut o seară de lectură în faţa a vreo 40 de tineri. La un moment dat, Sorin Despot, citind din volumul său „Apasă”, a recunoscut că aproape  jumătate dintre poezii le-a scris, în perioade diferite, sub influenţa ierbii. „Proaspătă şi naturală”, care nu este drog în opinia sa. „Mai mare drog este TV-ul, la care nu mă uit”, a mai spus debutantul.

De partea opusă, m. duţescu a citit din volumul „şi toata bucuria acelor ani trişti”:

„O cameră în care intram foarte rar / pereţi calcio vecchio / tabloul cu un bătrân şi un drumeag, la apus / cărţi (pe două rânduri) în spatele geamurilor glisante / unde aveam voie să umblu / doar dacă mă spălam înainte pe mâini”

Buzoianul Sorin Despot, cunoscut pe net prin avatarul Măh, tu cărţi citeşti? descrie plastic un saţiu şi un timp: „18 august 1991 bunica mea cumpăra halate şi mărgele dintr-o consignaţie de la obor cînd inima ei a încetat să bată ochii reci ai bunicii încă fixau o pereche de ciorapi lycra pe stradă oamenii toţi mutau sacoşele pe partea stîngă răsuflarea rece a comunismului le ridica părul pe ceafă maică-mea zîmbea tîmp la gîndul că mă nasc liberă”.

m. duţescu, născut în 1979 în Alexandria, debutează cu volumul de poezii „şi toata bucuria acelor ani trişti”, care a obţinut Premiul pentru Poezie la Concursul naţional de debut al Editurii Cartea Românească, 2009. El este arhitect şi preda la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureţti. A început să scrie în noiembrie 2008, a publicat în revistele Stare de Urgenţă, Tomis şi Verso.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

2 Responsesto “Despot „prizează” poezie şi Duţescu aduce „bucuria anilor trişti””

  1. sd spune:

    marius, ai inteles anapoda. am spus numai ca jumatate din acest volum a fost scris in natura. pe iarba, de multe ori. 🙂 si vezi ca, in afara de faptul ca am un avatar foarte tare ma mai mandresc cu faptul ca am castigat concursul de manuscrise al uniunii scriitorilor din romania, cu volumul „apasa”. din care ai extras un poem.

    si nu… nu ma mai uit la televizor de ceva vreme. 🙂

    sd

  2. cacat cu ochi spune:

    Hai sa scriu si aici, desi este clar…ai apelat la niste labagii care au site-uri identite si posteaza doar la alte adrese acelasi cacat..
    Esti un trist idiot. Atata tot. Cartea ta este de toata jena, iar eu sunt ultimul care iti spune adevarul. iti spun asta pentru ca am si cumparat-o.
    Ma gandesc sa ii dau drumul si in format .pdf pe net…ca sa scutim si banii altora… mai…idiotule care esti tu idiot!
    Jet, mai…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *