Albumul prefaţat in romană, franceză, engleză şi germană conţine o selecţie a celor mai reprezentative tapiserii ale Celei Neamţu, adevărate „poeme in lană”, recunoscute pe plan internaţional, remodeland plastic arhetipurile tradiţiei româneşti.
„Cela Neamtu este o maestra a artei decorative romanesti. I se spune „tesatoarea de lumina”. Tapiseriile sale au ajuns in peste 20 de tari. A intrat in competitiile internationale dupa ce a absolvit Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti in 1966. De 40 de ani este o prezenta constanta la manifestarile artistice, operele ei fiind remarcate in peste 50 de expozitii organizate in Romania. A obtinut multe premii importante. Zeci de tapiserii ale artistei se afla in mari colectii de arta din strainatate. In lucrarile sale, Cela Neamtu combina tehnica clasica fina de „haute lisse” cu punctul de la Putna, un fel de broderie cu lana groasa si pas larg.
Cela Neamtu te cucereste prin modestie si naturalete. Viata a supus-o la mari incercari dar Dumnezeu i-a dat putere sa creeze pentru a oferi lumii splendide opere de arta. In compozitiile ei se regasesc cateva cicluri definite: Hrisoave, Ferestre, Pasarile crangului, Arheologie, Altare, Miniaturi. Un exceptional album „Cela Neamtu”, aparut in 2000, sub semnatura Doranei Cosoveanu, renumit critic de arta, ne introduce in lumea fascinanta si linistitoare a operelor artistei.”- Dorina Zdroba
Leave a Reply