Apărut în ediţie princeps în 1976, romanul „Clipa” este acum reeditat de Editura Adevărul Holding în cadrul unei colec’ii de lux. Lansarea, apropiată ca dată de ziua de naştere a maestrului (30 ianuarie), a fost poate cel mai frumos cadou pe care şi-l dorea scriitorul Dinu Săraru. Deşi scris şi publicat întâia oară în perioada comunismului, „Clipa”, un roman politic, revine în aten’ia cititorilor secolului al XXI-lea, fiind publicat fără modificări pe text, chiar dacă actualul context politic este diferit. Tema romanului evocă perioada 1950-1970 din perspectiva unei existen’e umane tragice, din perspectiva unor întâmplări crâncene, patetice şi tăcute în decenţa lor exemplară.
Acţiunea se desfăşoară pe două planuri temporale: începutul anilor ‘70 (filonul principal şi intriga), dar şi jumătatea anilor ‘50 (prin anumite rememorări). Cele două personaje principale, activistul Dumitru Dumitru (prim-secretar de „şcoală stalinistă”) şi inginerul Tudor Cernat (director la un grup industrial), propun o intrigă îndrăzneaţă, datorată confruntării ideologice dintre metoda veche şi cea nouă a activiştilor de partid.
„Clipa” s-a bucurat de un real succes nu doar în varianta tipărită, primind de-a lungul vremii diverse premii, dar şi pe scenă sau peliculă. În 1978 are loc premiera pe ţară, la Constanţa, a piesei cu acelaşi nume. Iar un an mai târziu, în regia lui Gh. Vitanidis, se lansează filmul.
De acelaşi autor
Leave a Reply