cu Gelu Vlaşin, de la „Idolii forului”, la „Reţeaua literară”

– interviu cu Gelu Vlaşin, coordonator „Reţeaua literară” –

Marius Ghilezan: Recent, noua carte apărută la editura  Corint Idolii Forului a stârnit o dezbatere aprinsă, aceast volum de eseuri spune ca e timpul să existe o clasă de mijloc a spiritului, adică fiecare om, fiecare intelectual să aibă dreptul să se exprime acolo unde ştie el mai bine.  Tu care coordonezi Reţeaua Literară ce părere ai? Noua generaţie ia din tárele celei vechi?

Gelu Vlaşin: Nu. Cred că defapt tânăra generaţie îşi îndreaptă atenţia înspre ceea ce înseamnă intelectualitatea în ansamblul ei şi nu direcţionată înspre hai să spunem elitism. Ba chiar aş putea spune că mare parte din generaţia tânără este anti elitism.  Nu vorbim despre elita în sensul  pur şi adevărat al cuvântului. Numai că astăzi elita tinde, aşa cum am citit de altfel în tot ce s-a scris până acum, să monopolizeze cumva inclusiv definirea în conceptul ei de elită şi să monopolizeze aşa cum am spus înspre o  anumită direcţie.

M.G. : Care e motivul pentru care ai facut Reţeaua Literară?

G.V. : Reţeaua Literară a fost un proiect experimental; am început cu un experiment acum doi ani de zile, în ideea de a se constitui, ca un fel de platformă virtuală, alternativa pentru promovarea scriitorilor români în străinătate. În timp, am realizat că experimentul funcţionează, acum,  am ajuns la aproape 6000 de membri, sunt foarte mulţi scriitori consacraţi acolo dar nu numai scriitori, vorbim despre oameni de cultură în general, sunt pictori, sculptori, muzicieni, graficieni, librari, editori, şi nu numai din România sunt din Spania, Italia, Franţa, Germania, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii, sunt din foarte multe ţări, de altfel vizitatorii noştri sunt din 166 de ţări. Avem în jur de 2000 de vizitatori pe zi.

M.G.: O furtună s-a iscat pe Reţeaua Literară când Stoian G. Bogdan a scris un poem cu invective, injurios şi aşa mai departe. Mulţi au invocat nevoia de cenzură… a provocat poate cele mai mari dezbateri pe Reţeaua Literară. De ce i-ai dat drumul aşa liber?

G.V.: Pentru că eu cred în libertate. Sunt un om care a reuşit să iasă în afară, să vadă ce înseamnă libertatea şi să aibă posibilitatea să compare, nu? Dacă nu ai ieşit, dacă nu ai termen de comparaţie, nu poţi să spui domnule sunt un om liber , doar pentru că aşa ţi se spune. Suntem o ţară liberă, suntem liberi. Nu-i adevărat !  Libertatea până la urmă e un concept pe care trebuie să ţi-l asumi şi să ţi-l interiorizezi.

M.G: … dar invectivele, folosirea invectivelor în scris reprezintă un act de cultură?

G.V.: Nu vorbim despre actul de cultură folosind invectivele, ci mai degrabă de atitudine. Deci nu poţi să spui, să impui unui autor, să nu folosească limbajul care este generic într-o scriitură, vorbim despre un text literar, bine cineva mi-a spus :”Domnule. asta nu-i un text literar”. Oare ?

M.G.: Pentru că suntem aici în pavilionul Spaniei şi pentru că tu ai trăit ani de zile în Spania, de ce reuşesc scriitorii spanioli să treacă oceanul, atât de uşor, faţă de ai noştri? De ce rămânem noi în această insulă balcanică şi de ce nu putem trece şi noi în universalitate?

G.V. Se întâmplă fenomenul ăsta în primul rând pentru că la nivel instituţional stăm foarte prost, tot ce înseamnă promovarea culturii, mai degrabă se promovează non-valoarea în România, o spun foarte cinstit, şi asta vedem ce înseamnă VIP, ce înseamnă emisiuni de cultură la televiziune, ce înseamnă emisiune de cultură la radio şi aşa mai departe. Deci, dacă nu există un sprijin instituţional… Vorbim despre autorii  spanioli care au o mentalitate şi care s-au obişnuit să nu întindă mâna, îşi promovează prin intermediul agenţilor literari cărţile. În România câţi agenti literari avem? Câte agenţii literare există?
Le numeri pe degete. Mai degrabă aduc înspre România decât să ducă în afară.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Pages: 1 2 3

2 Responsesto “cu Gelu Vlaşin, de la „Idolii forului”, la „Reţeaua literară””

  1. Luciana Paul spune:

    Oh, știm cu toții care e „direcția” de care vorbește Vlașin, atât de prolix, ca de obicei… Lamentabil interviu.

  2. Poezia Romaneasca revoltata ! spune:

    Reteaua Literara a lui Gelu Vlasin promoveaza nu numai „chiciul poetic”, dar a „importat” pentru cultura romaneasca in poezie, primitivismul literar sexual si organo-leptic, brutal si murdar. Gelu Vlasin, care pozeaza pe toate site-urile cu o fata „studiata”, cu doua carti care nu spun nimic si un videoclip fara nici o valoare, Eminescu si cei care au stat la baza existentei noastre in cultura europena, sunt desueti, sunt produse declasate. Gelu Vlasin considera prin Reteaua Literara ca literatura romana trebuie expusa si tratata ca o marfa cuantificata in numar de „accesari”, ca in piata unei mahalale, dar in epoca internetului, mahala virtuala!

    Gelu Vlasin promoveaza poezii pornografice care folosesc cuvinte de gang, triviale, excitante direct sau care nu spun nimic, decat produc cel mult o nedumerire totala, cuvinte da la periferia limbajului romanesc, precum ti-o trag, te penetrez, excretii, ti-o ling , te … etc.

    Precum in Romania in cei 20 de ani a intrat tot ce-i mai rau de la periferia societatii capitaliste, bravand, s-a introdus mizeria si masturbarea mentala in cultura, prin „poeti” gen Gelu Vlasin !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *