Dicţionarul Mara este mai mult un tratat despre bărbatul casnic, decât un ghid al alăptatului. Dacă sexul e dus la periferia textului, acţiunile din casă sunt deloc senzitive. Descrierilor lungi ale spaţiului, aşa cum ne-a obişnuit, le este contrapus un plan tactil, în care până şi tatăl are forme măsurabile. Chiar dacă tonul vulcanic se mai domoleşte, obişnuit în opera bistriţeanului, bufniturile şi trosniturile contravin unor reguli ancestrale de crescut copiii.
Dan Coman a fost nominalizat cu această carte la premiile Observator cultural în 2009 şi câştigă premiul Radio România cultural în acel an.
Ultimul poem cuprinde în braţele estompate ale textului esenţa trăirilor poetice din celelalte: „la oamenii mari dimineaţa e altfel: doar/ din reflex mai ducem acum ceaşca la gură şi doar un caimac prăfuit mai suflăm înainte/ de-a ne preface că bem/ iar fumul iese din ţigară numai dacă învârtim de cheiţă,// fumul acesta de pluş în care fetiţa nu se poate lovi.// da, am crescut mari şi ca la toţi oamenii mari/ şi la noi corpurile folosesc doar ca să ne recunoască fetiţa/ şi folosesc doar pentru a înainta cât de repede-nspre ea// nişte mecanisme sigure de îngrijit mara// mara care tocmai a împlinit doi ani// aşa e începutul şi la început dragostea e când faci/ ceai laricol, când n-are febră fetiţa, când zace tlinda/ stai liniştit că-i dau eu laptele şi-o învelesc şi-o plimb eu// căci la oamenii mari e cu totul altfel/ după doi ani capul lor e mereu/ învelit într-o faşă de lemn/ iar sub burţi nu mai găseşti decât/ un foarte mic loc pentru baterii// şi oamenii mari doar cu baterii dintr-astea/ mai pot trăi unul lângă altul/ şi doar dacă e măcar un copil distanţă între ei// acesta e începutul şi pentru început/ să lăsăm câteva clipe capul în jos.”
Născut la Gersa (Bistriţa-Năsăud), în 1975, Dan Coman a debutat în revista „Minerva” în 1993. A absolvit folosofia la Cluj şi a publicat poezie în aproape toate revistele culturale din România. Pentru prima sa carte Anul cârtiţei galbene a luat premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru debut şi premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor. La editura Vinea i-au apărut ulterior două volume: Ghinga, 2005, şi D great coman, 2007.
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply