Lumea ne înconjoară cu misterele sale sau misterele făuresc lumea. Personajele istorice învăluite în perdeaua de fum a tainei au atras întotdeauna mintea şi sufletului omului. Oare moartea unui rebel poate suscita pasiune?
În anul 1593 un tânăr dramaturg îşi găseşte sfârşitul în condiţii misterioase. În martie 1593 începe o nouă perioadă fertilă în creaţia lui Cristopher Marlowe. Peste numai două luni moartea sa va zgudui lumea literelor elisabetane dar nu şi lumea politică.
Rebel, noncoformist, ateu, bisexual convins, poet şi dramaturg de geniu, Kit cum îi spun prietenii se lasă atras în lumea umbrelor. Considerat de mulţi ca un adevărat agent secret, lui Marlowe i se atribuie mai multe misiuni sub acoperire. Însuşi dispariţia sa din istorie este considerată o înscenare pentru a se împlini în lumea literelor.
Cartea începe cu o cutremurătoare dezvăluire a lui Marlowe, care mărturiseşte că mai are foarte puţin timp de trăit. Acţiunea în mod alert ne face să retrăim momentele epocii elisabetane, o epocă plină de conflicte, concurenţă şi intrigi.
O satiră la adresa moravurilor societăţii îi va aduce sfârşitul. Tamerlan este opera de căpătăi a lui Marlowe, o operă plină de vervă şi de critică la adresa unor moravuri. Biserica Anglicană a interpretat această operă ca o adevărată erezie.
Satira lipită pe uşile unei catedrale va fi semnată cu pseudonimul Tamerlan, o aluzie la Kit Marlowe. Degeaba Marlowe se disculpă se pare că sentinţa îi este deja pronunţată, moartea. Luptea poetului este de afla cine l-a trădat, cine a scris această satiră folosindu-se de un pseudonim care se atragă privirile asupra lui.
Acţiunea se precipită, iar Marlowe se duce la Deptford pentru a discuta pe marginea situaţiei sale, numai că într-o dispută este asasinat de un grup de oameni necunoscuţi în ziua de 30 mai 1593. Mort la 29 de ani această stea a literaturii engleze a suscitat multe controverse.
S-a speculat despre Marlowe că ar fi fost agent secret al serviciilor de informaţii ale Elisabetei a-I-a, de asemenea s-a speculat că ar fi fost un ateu convins şi un om de moravuri uşoare. Personalitatea lui a fascinat istoria literaturii. A fost adeseori comparat cu James Dean. Personificare a rebelului Cristopher Kit Marlowe a fost un talent poetic uriaş care în scurta sa existenţă şi-a impus amprenta în istoria literaturii engleze dar şi universale.
Louise Welsh a recreat momentele dramatice ce au precedat dispariţia rebelului. Tamerlan trebuie să moară este o povestire care te ţine cu sufletul la gură pentru că este scrisă într-un ritm alert ce transmite un mesaj permanent de urmărire a lui Marlowe dar şi o stare de implacabilitate a sorţii.
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply