Ole Bouman, directorul Institutului Olandez de Arhitectură, în noua sa carte Architectuur als noodzaak („Arhitectura ca necesitate„, publicată de NAI Uitgevers, există o versiune în limba engleză, Architecture of Consequence), consideră că breasla sa ar fi contribuit la actuala criză globală, construind „clădiri fără a se preocupa de probleme cum ar fi accesibilitatea, rentabilitatea socială, consumul de energie şi gestiunea în viitor„, informează PRESS Europe.
Chiar dacă, pentru Bouman, arhitectura este în mare parte responsabilă pentru actuala criză globală, arhitecţii sunt cei care pot şi oferi soluţii. Dar ar trebui ca ceva să se schimbe în această profesie. Pentru început, arhitecţii trebuie să termine cu cearta dintre arhitectura modernă şi tradiţie, care durează de aproape un veac. În al doilea rând, în loc să inventeze „concepte ingenioase„, după care aleargă mulţi arhitecţi, aceştia ar trebui să se dedice lucrurilor de care societatea are nevoie.
În condiţiile criticii formulate de Bouman, avizat în domeniu, pe Scheepstimmermanstraat din Amsterdam ultimele clădiri construite sunt sub formă de biblioteci.
Leave a Reply