Ciudăţeniile lui Borges

Puţini ştiu că a avut şi ciudăţeniile lui. A locuit aproape toată viaţa cu  mama. I-au plăcut mereu detectivii şi romanele. A devenit orb la 30 de ani, la fel ca şi tatăl său la aceiaşi vârstă, dar nu a învăţat niciodată Braille. A susţinut administraţia Peron, poate şi de aceea nu a luat niciodată Nobelul. Dictatorul argentinian l-a pus directorul Bibliotecii Naţionale. A făcut şi o serie de remarci neconvenabile lumii democratice. Ulterior nu a mai recunoscut.

Obişnuinţa familiilor burgheze de a-şi duce băieţii la bordel din fragedă prunci l-a marcat toată viaţa. El găsindu-şi adevărata iubire doar la 70 de ani. S-a amorezat de o femeie cu jumătate de secol mai tânără. A şi luat-o de nevastă şi a trăit cu ea în semiclandestinătate. A murit ]n Elveţia la 86 de ani.

Opera sa este imensă. A adus ca nimeni altul un elogiu literaturii. “Cititul a fost pentru mine o credinţă, iar scrisul o formă de rugăcine,” cât de completă este această declaraţie a sa.

A inspirat zeci de autori celebri: Julio Cortazar, Italo Calvino, John Barthm Philip Dick, Paul Auster. Până şi Umberto Eco a recunoscut că atunci când l-a creat pe Jorge da Burgos, în romanul Numele trandafirului, aspirantul la postul de bibliotecar, s-a gândit la Borges.

Mai mult despre creatorul de geniu:

Edwin Williamson – Borges, o viaţă

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Pages: 1 2

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *