El a achiziţionat obiectele din arhiva familiei Cioran cu 405.000 de euro
George Brăiloiu este unul dintre băieţii deştepţi din energie. La 40 de ani este patronul KDF Energy, un fel de broker de aer. Fără glumă. Prin Acordul de la Kyoto, fiecare stat semnatar, care nu este mare emiţător de carbon, poate vinde certificate de emisii de carbon. România ar putea obţine pe piaţa energiei astfel de instrumente financiare şi ar obţine câteva miliarde de euro, ţara noastră nefiind un mare emiţător de noxe. Nefiind o acţiune reglementată, cu o instituţie care să se ocupe de tranzacţionarea acestora, băieţii deştepţi din energie fac bani, nu se joacă.
Site-ul www.imaginelife.ro, publica recent un portret succint al lui George Brăiloiu (42 ani). Este de profesie avocat şi s-a născut în Roşia de Jiu (judeţul Gorj), într-o familie în care mama era învăţătoare, iar tatăl – profesor de matematică.
În plină criză financiară, KDF Energy a făcut peste o sută de milioane de euro cifră de afaceri.
Valoarea totală a certificatelor de emisii de carbon care îi revin României este de peste 2 miliarde de tone de CO2, pentru perioada 2008 – 2012. Cerificatele sunt administrate de Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţională de Protecţia Mediului, administrator al Registrului Naţional de Gaze cu Efect de Seră.
romanul-care-a-cumparat-manuscrisele-lui-cioran-a-fost-o-ambitie
Autorităţile române declară că ţara noastră deţine în prezent un surplus de capacitate de poluare, tradus în aproximativ 350 milioane de certificate de emisii, cu o valoare de până la 2,5 miliarde de euro.
Alocarea certificatelor se face anual, conform schemei întocmite de Ministerul Mediului, companiilor de pe teritoriul României care poluează, conform datelor din 1989. Aşadar, pentru majoritatea acestor companii, certificatele sunt excedentare. Întrucât certificatele de emisii au valoare comercială, ele pot fi folosite ca o sursă excelentă de capital, prin vânzarea lor către companii care au nevoie să polueze mai mult. În România sunt 219 companii poluatoare, cel mai mare poluator fiind ArcelorMittal Galaţi, cu o alocare anuală de 11.335.574 de certificate.
Cum se tranzacţionează aceste certificate?
În piaţa europeană, la fel ca în oricare piaţă, unul cumpără şi altul vinde. Nimic spectaculos. Dar că tânărului George Brăiloiu i s-au dat pe mână astfel de capitaluri aici e spectacolul. Sigur că la o vânzare în străinătate de 100 de milioane de euro, numai rambursarea de TVA, este de 24 de milioane. O suveică nebunească.
Vorba unui amic: de ce nu au chemat-o băieţii deştepţi din economie pe Doina Cornea sau pe fiica ei să tranzacţioneze certificatele. Totul e o cusătură, nu cu aţă albă, cu parâmă.
Securitatea e în toate, în cele ce sunt, parafrază cântecului comunist, „şi în cele ce mâine vor râde la soare”.
Licitaţia de la Paris
Printre cele 82 de loturi scoase la licitaţia la hotelul Drouot Richelieu din Paris, joi, începând cu ora locală 14.15, s-a numărat: caiete manuscrise – „Tragicul cotidian”, „Adolescenta”, „Jansenismul”, „Pamflet şi pamfletar”, „Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant”, „Banalitate şi transfigurare”, „Cartea amăgirilor”, „Lacrimi şi sfinţi”, „Schimbarea la faţă a României” – numeroase cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor şi altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat aşezat, semnată pe verso, diploma de Bacalaureat, datată 5 octombrie 1928, diploma de licenţă în filosofie şi litere, datată 23 iunie 1932, un carnet de student emis în Germania pentru anul scolar 1933 – 1934, cu fotografie şi semnătura, mai multe cărţi de identitate emise de autorităţile germane, un paşaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis în Franţa, abonamente de tren, fişe de lectură, un permis pentru bibliotecă şi multe altele.
Printre cele mai scumpe dintre aceste loturi se număra manuscrisul intitulat „Îndreptar pătimaş”, datat 12 martie 1940, evaluat de experţi la o suma între opt mii şi zece mii de euro, dar şi câteva manuscrise evaluate la sume între patru mii şi cinci mii de euro, precum „Max Stirner”, nedatat (aproximativ 1929 – 1930), „Intuiţionismul contemporan”, nedatat (1932), „Lacrimi şi sfinţi”, nedatat (1936 – 1937). Suma totală la care au fost evaluate loturile nu atinge însă o sută de mii de euro.
George Brăiloiu le-a achiziţionat pe toate cu peste 400.000 de euro, spunând că le va dona statului român. La licitaţia pariziană, statul român, prin vreo trei instituţii, de abia s-a scobit de o sută de mii.
Multumim , George Brailoiu! Cred ca Cioran, ca si multi dintre noi, pe culmile disperarii face exercitii de admiratie la gestul lui Brailoiu asteptand inca schimbarea la fata a Romaniei…Parca-i vine chef sa se sinucida cand vede impotenta statului roman..
FELICITARI D-LE BRAILOIU! As dori tare mult sa pot lua legatura cu dvs!daca doriti ma puteti contacta la adresa de mail kitty_176900@yahoo.com pt detalii si eventual sa-mi lasati o adresa de mail unde va pot gasi.Cu stima si consideratie,TURDA,CLUJ