Amitav Ghosh, un multipremiat scriitor indian stabilit în SUA, şi-a anulat vizita pe care o avea programată în octombrie în România, unde are de altfel rude, spunându-i editorului său de aici că a fost insultat de un consul al României de la New York când a solicitat viza, informează Mediafax.
Comandă aici: O mare de maci
Vizita la Bucureşti a scriitorului indian Amitav Ghosh, programată în perioada 12 – 13 octombrie, a fost anulată în urma solicitării vizei de către autor la Consulatul României de la New York. Scriitorul indian este stabilit în SUA, unde are drept de şedere, şi urma să plece în turneu pentru lansarea celui mai recent roman al său, „Un fluviu de fum”, tradus şi în română la Editura Taj, la sfârşitul lunii septembrie.
Turneul ar fi inclus Cehia, Olanda, Norvegia şi România, pe care scriitorul a mai vizitat-o, el având rude în Transilvania. De această dată, urma însă să îşi lanseze la Bucureşti cel mai recent roman, publicat la Editura Taj.
Editorul său Adelina Patrichi de la Editura Taj a relatat pentru MEDIAFAX de ce scriitorul şi-a anulat vizita în România. Pentru a-i obţine viza pentru România, ea s-a adresat mai întâi Ambasadei României de la Washington, care a îndrumat-o către Consulatul de la New York. De pe 3 iulie, a început un schimb de e-mailuri între editor şi unul din consulii de la New York – Simona Boşcăneanu. Au fost şapte e-mail-uri de fiecare parte, consulul dând dovadă de foarte multă amabilitate, până ce a fost finalizat dosarul cu actele necesare de la editură, a spus Patrichi. Astfel, în data de 10 iulie, totul era pus la punct pentru obţinerea vizei, scriitorul urmând să se prezinte la consulat cu alte câteva documente, ca asigurarea medicală şi paşaportul, ceea ce s-a întâmplat pe 13 august. Viza ar fi trebuit eliberată în mod normal în două zile, a mai precizat Patrichi.
Deşi până atunci ea comunicase cu Ghosh doar prin intermediul agentei acestuia, după întrevederea cu consulul Simona Bocşăneanu, scriitorul a contactat-o personal pentru a o anunţa că nu i-a fost acordată viza şi că nu mai revine la consulat cu o nouă solicitare.
„Ca veteran al vizelor, tocmai am avut cea mai urâtă experienţă”, i-a spus acesta, numind-o pe Bocşăneanu „really insulting” (foarte insultătoare), a povestit Patrichi. Consulul ar fi ţipat la el în continuu în timpul întrevederii în care a căutat tot felul de nereguli la dosar, în cele din urmă întrebând: „Unde-i cartea? Cum să dau viză fără să văd cartea?”.
Motivul invocat pentru neacordarea vizei a fost legat de asigurarea medicală cu care scriitorul a călătorit până acum, şi ar fi putut reveni cu o alta care să corespundă şi pentru România şi să solicite din nou viza, dar nu a mai dorit să se întoarcă la Consulatul de la New York, a mai spus Patrichi.
În trecut, când a mai venit în România pentru a-şi vizita rudele, a obţinut fără probleme viza din India, a mai precizat Patrichi.
consulat roman la new-york
despre consulatul roman de la new york
fara comentarii
Ce situatie neplacuta poate crea un om fara cultura. Ma intreb cine a numit-o pe madam consul si daca cinea din ME ii va cere explicatii.
Si in Europa sunt astfel de ,,doamne”consul.!
Domnul Amitav Gosh nu e deloc o celebritate, devine acum, prin acest „scandal”. Dar chiar daca ar fi celebritatea de varf a lumii, asta nul scuteste sa aiba acte in regula, elaborate cu grija. Nu o cunosc pe doamna consul, dar stiu ca toti consulii Romaniei au interesul sa fie politicosi, le se cere acest lucru, altfel sunt schimbati de la post. Mie greu sa cred ca si-a riscat postul. Mai degraba cred ca acest domn are o parere prea buna despre sine si incearca sa castige notorietatea pe care nu o poate dobandi prin scris.
Erata: In textul de mai sus, scapari legate de computer, care nu mi se datoreaza: evident, „nu-l” si „mi-e”
Stimata doamna Tartler,eu nu il cunosc pe scriitor asa ca dumneavoastra, dar in mod sigur pot sa va spun ca atunci cind faci o afirmatie trebuie sa fii bine informat .Probabil nu ati trecut pragul multor consulate