1. Larry Watts – Fereşte-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al blocului sovietic cu România Editura RAO
Deşi România era bine-cunoscută pentru politica sa neconformistă din cadrul Blocului Sovietic, doar câţiva observatori din afară şi-au dat seama de gradul de animozitate pe care aceasta îl stârnea în cadrul URSS şi al altor aliaţi din cadrul Pactului de la Varşovia sau de cauzele punctuale ale acestei animozităţi. În anii 1980, mulţi analişti occidentali începuseră să pună la îndoială faptul că aparentele conflicte cu Moscova şi loialiştii sovietici erau reale.
2. Doina Uricariu – Maxilarul inferior. 2 volume Editura Polirom
Prin Maxilarul inferior, Doina Uricariu introduce “obiectivitatea memoriei” în publicistica actuală, dacă este permisă antonimia termenilor. Un titlu dur, o călătorie printre destine, epoci, suveranităţi, cu un interlocutor regal, Ana de România, care-i facilitează construcţia unui Almanah Gotta, al familiilor domnitoare europene, ca un scenariu de film.
3. Pachet Academia vampirilor. 6 volume Editura Leda
De când compania cinematografică Preger Entertainment a achiziţionat drepturile pentru ecranizarea seriiei ACADEMIA VAMPIRILOR de Richelle Mead – un bestseller New York Times, interesul pentru seria de volume a crescut imens.
Scrise cu remarcabil talent de povestitor, Memoriile lui Valeriu Anania acoperă o lungă perioadă, din anii ’30 ai epocii interbelice, când, adolescent fiind, frecventa cursurile Seminarului Teologic Central din Bucureşti, şi până în 1993, când este ales arhiepiscop. Avem astfel panorama unor epoci şi regimuri politice diverse din istoria României, odata cu imaginea completă a biografiei autorului.
5. Agenda medicală MERCK. Medicul casei
Agenda medicală Merck, ediţia a doua, este complet revizuită si contine aproape toate informatiile din Manualul Merck de diagnostic si tratament, dar scrise intr-un limbaj uşor de înţeles, accesibil publicului larg. Această nouă ediţie este generos ilustrată, cititorul găsind aici descrierea tuturor bolilor importante şi problemelor de sănătate care îl interesează.
6. Umberto Eco – Cimitirul din Praga
Ultima carte a lui Umberto Eco, Cimitirul din Praga, (o carte antisemită?) pare a fi scrisă doar pentru a incita vechile prejudecăţi ale lumii: evreii, masonii, clericii conduc lumea fără principii. Ei, şi? Nu trebuie să navighezi prin hipertextualismul obositor al lui Eco pentru a ajunge la aceste concluzii. Dacă În numele trandafirului.
7. Principesa Margareta a României – Carte regală de bucate
“Titlul cărţii nu conţine nici o metaforă şi nici o ironie. Sunt fericită că vă pot oferi o carte de bucate, regală la modul propriu. Ştim cu toţii cat de importantă a fost şi rămâne, în ritualul şi acţiunile publice ale Casei Regale, ospitalitatea. De-a lungul sutelor de ani, Familiile Regale au adunat atâta tradiţie, frumos, calitate şi experienţă în comportamentul public, încât astăzi impărtăşirea lor este o binefacere.
8. Regina Maria – Povestea vieţii mele
RAO reeditează una dintre cele mai memorabile confesiuni ale unei personalităţi marcante ale secolului trecut: Regina Maria: Povestea vieţii mele. Mărturisesc că din casele bunicilor mei nu lipseau cele trei volume. Toţi o iubeau pentru pasiunea şi devotamentul său faţă de ţară. Deşi născută ca ducesă de Kent, s-a căsătorit de tânără cu Ferdinand, moştenitorul tronului României. A sosit fără fast şi a plecat într-o toamnă a doliului naţional, ca un erou.
9. Ilias Papageorgiadis – Prin labirintul imobiliarelor şi alte întâmplări adevărate
A trebuit să vină un grec din Katerini (localitate nu departe de Paralia, unde vara merg românii să-şi spele creierii), Ilias Papageorgiadis, să ne explice simplu cauzele a ceea ce ce cred alţii că e complicat: CRIZA IMOBILIARĂ. Prin labirintul imobiliarelor … nu este numai o carte cu povestiri pornind de la un blog, ci un ghid prin păienjenişul de samsari autohtoni.
10. Marius Ghilezan – Ţigara unui viitor de paie
Ironic, sarcastic şi capabil de cele mai riscante triplu-salturi ale tandreţei şi confesiunii, Marius Ghilezan scrie o poezie autentică, vie, în care îşi biciuie contemporanii pentru abandonarea de sine, păcatul uitării şi o atracţie suicidală faţă de derizoriu şi dictaturi. Întrebării lansate pe vremuri „la ce bun poeţii în vremuri de izbelişte?” îi răspunde precipitat, implicat,nerăbdător, cu iuţeala mânuitorului de lasou care e conştient că orice mişcare greşită sau întârziere îl poate costa viaţa sau, în cel mai fericit caz, o vânătoare ratată.
Leave a Reply