Cuvântul scris a reprezentat unul dintre cele mai interesante moduri prin care atenţia omului poate fi captată; de la cărţile de ficţiune, ştiinţifice sau manifeste sociale şi până la cărţile scrise despre jocurile de cazinou, fiecare pagină reuşeşte să ofere cititorului posibilitatea de a arunca un ochi în mintea şi sufletului cuiva. Cărţile deschid lumi nebănuite, pline de frumuseţi ascunse, care se prezintă de multe ori asemenea unui joc de puzzle, care trebuie rezolvat şi în care mii de piese se adună pe măsură ce paginile se împuţinează. Indiferent de natura ei, cartea reuşeşte să ne ofere acces la informaţii, sentimente, emoţii şi trăiri, care, cu siguranţă, ne vor fi folositoare într-o bună zi.
Unul dintre cele mai iubite jocuri este cel din sportul-rege, acolo unde foarte multe cărţi au fost scrise despre acesta. Una dintre cele mai cunoscute este “Soccernomics”, scrisă de Simon Kuper şi Ştefan Szimanski, în anul 2012 şi vândută până acum în 34,000 de exemplare. Fenomenul fotbalistic este privit din perspectiva oferită de către datele statistice, reprezentând o evoluţie de la jocul de fotbal practicat din plăcere, la jocul bazat pe senzori de mişcare, măsurarea cu acurateţe a parametrilor tehnici şi fizici ai jucătorilor şi modului în care aceştia pot fi îmbunătăţiţi. Este o variantă a celebrului “MoneyBall” în care jucătorul de fotbal american este înlocuit cu jucătorul de soccer, cel tradiţional şi este prezentat ca un argument convingător pentru cei care doresc să investească în acest joc. Lucrarea abundă în sute de exemple practice, însoţite de explicaţii şi analize riguroase, astfel încât, la final, cititorul ajunge să se întrebe dacă nu cumva jocul de fotbal a devenit doar o afacere. Despre jocul de tenis s-au scris foarte multe cărţi, unele dedicate jocului în sine, altele relatând experienţa de viaţă a jucătorilor implicaţi în fenomen. Dintre acestea, o carte reţine atenţia, datorită poveştii de viaţa împletită cu tenisul-“ Monica Seles-Cum am câştigat lupta. Cu corpul meu, cu mintea mea, cu mine însămi”, care spune povestea uneia dintre jucătoare de mare succes a lumii, care a fost nevoită să renunţe la tenis mult pre timpuriu, ca urmare a unui accident care i-a marcat viaţa.
Unul dintre cele mai cunoscute şi jucate jocuri de cazinou este blackjack, un joc rapid, cu reguli foarte simple de înţeles şi aplicat, care de-a lungul timpului a reuşit să ofere numeroase lucrări ştiinţifice, care au servit unei mai bune înţelegeri a acestuia. De altfel, mulţi dintre autorii acestor cărţi au intrat in Blackjack Hall of Fame, ca urmare a aportului adus înţelegerii şi îmbunătăţirii acestui joc care dezvoltă mintea umană, dar care îi oferă şi relaxarea atât de mult dorită. Cea mai veche carte în care este menţionat jocul de blackjack s-a numit “Book of Games” şi a fost publicată în Spania anului 1613, de către Miguel de Cervantes, numai că jocul pe atunci se numea “31”, însă avea reguli asemănătoare cu cele ale jocului de astăzi. “Beat the Dealer” a fost scrisă de către unul dintre puţinii membri ai Blackjack Hall of Fame, Dr. Edward O. Thorp, în anul 1962, fiind de departe liderul în materie de volume vândute până acum, cu peste 1,000,000 de exemplare. Este prima carte dedicată jocului de blackjack, în care autorul a luat în calcul metoda matematică a probabilităţilor ca bază de referinţă în înţelegerea jocului.
Autorul a folosit un vechi IBM 704 pe a-l ajuta în stabilirea teoriei sale, totodată apelând şi la mediul cazinourilor, acolo unde a stat de vorbă cu numeroşi jucători, experimentaţi sau începători, care i-au împărtăşit experienţa lor în domeniu. Rezultatul tutor acestor eforturi a fost o lucrare cu un vădit caracter ştiinţific în care jocul este disecat şi analizat, atât din punct de vedere matematic, caât şi din punct de vedere experimental. În această carte sunt şi foarte multe sfaturi legate de modul în care un jucător îşi poate stabili o startegie de joc adecvată. În perioada recentă, cărţile care relatează exerienţe adevărate din lumea acestui joc au fost surclasate de către cunoscutul volum (ecranizat în filmul “21-Şansa vieţii lui”) “Bringing Down the House”, scrisă de către Ben Mezrich, în anul 2002, aceasta fiind cea mai bine vândută carte de non-ficţiune, cu peste 2,000,000 de exemplare, în întreaga lume. Lucrarea relatează modul în care o echipă de la Universitatea MIT (denumirea cu care a rămas consacrată în istorie este MIT Blackjack Team), condusă de un strălucit profesor de matematică reuşeşte să realizeze o suma colosală jucând blackjack la diverse cazinouri. În carte, atât numele personajelor a fost schimbat, cât şi succesiunea evenimentelor pentru a nu se face prea uşor legătura cu realitatea. Unul dintre persoanele (reale) care a făcut parte din această legendară echipă este Sid Patil, care acum este şeful Data Tehnic la Twitter.
Fără doar şi poate, jocul reprezintă una dintre cele mai plăcute forme de relaxare a minţii umane, mai ales atunci când este vorba despre modalităţi de învăţare cognitive şi care ne oferă posibilitatea de a ne perfecţiona în anumite domenii. Printre multitudinea de cărţi scrise de-a lungul timpului, cărţile dedicate jocurilor s-au bucurat de succes, datorită faptului că au fost relatate din perspectiva studiată a autorului, acesta împărtăşind cititorilor observaţiile sale referitoare la un anumit subiect, pe care l-a abordat în lucrarea sa. În foarte multe cazuri, subiectul este îmbrăcat într-o formă statistică, foarte bogată în detalii tehnice şi matematice, utile mai ales celor care doresc să aprofundeze temeinic respectivul domeniu. Relaxarea creierului uman este rezultatul învăţării şi a înţelegerii anumitor noţiuni, dublată de identificarea unor argumente plauzibile, care încântă.
Leave a Reply