Lucrarea cumulează şi sistematizează multitudinea de reguli care normează limba română corectă.
Cuprinde două părţi: una teoretică şi una practică.
Partea teoretică sintetizează regulile de scriere (ortografice) şi regulile de pronunţare (ortoepice) privitoare la toate compartimentele limbii – fonetică, vocabular, morfologie – plus abrevierile, semnele ortografice şi semnele diacritice a căror folosire se leagă de pronunţarea şi de scrierea cuvintelor.
Partea practică e constituită din indexuri de cuvinte care arată scrierea şi pronunţarea corectă a cuvintelor (cu forma lor de nominativ-acuzativ singular sau de infinitiv prezent):
– omonime;
– omografe;
– dublete accentuale;
– substantive cu forme multiple de singular;
– substantive cu forme multiple de plural;
– nume proprii;
– cuvinte străine neadaptate limbii române.
Dintre omonime sunt menţionate omonimele lexicale parţiale şi omonimele lexico-gramaticale. Celelalte indexuri conţin toate cuvintele de tipul respectiv prezente în DOOM2.
Lucrarea de faţă este de mare ajutor pentru însuşirea unor cuvinte care ridică probleme în pronunţarea şi în scrierea lor şi a regulilor care stau la baza acestora. Este deci o lucrare extrem de utilă la şcoală, pentru pregătirea diferitelor examene, în munca de la clasă, putând fi folosită eficient deopotrivă de elevi şi de profesorii lor, precum şi de toţi cei preocupaţi de cultivarea limbii române.
De aceiaşi autori
Teste-grilă de limba română pentru admitere în învăţământul superior şi postliceal
Leave a Reply