În lumea largă, la fel ca în România, chirurgul pare a fi un om care ştie tot mai multe despre tot mai puţin, într-un domeniu din ce în ce mai inaccesibil laicilor. Câteodată însă, ca o excepţie necesară, apare şi câte unul care ştie nu numai chirurgie, ci şi să scrie ca un scriitor. Ştie şi despre ce să scrie şi cum să o facă, ducând în lumea largă povestea frământărilor din lumea închisă a chirurgiei. O face onest şi captivant, punând întrebările bine şi luându-l pe cititor părtaş la căutarea răspunsurilor.
Cu un talent de autor de romane poliţiste, Gawande reuşeşte să ne aducă în faţa ochilor pacienţi cu probleme reale, o lume vie care dezvăluie cititorului lucruri altminteri teribil de greu de explicat pe înţelesul lui. Tot haţişul de dificultăţi al deciziei chirurgicale, cu problematica acordului informat al pacientului, cu detalii care nu sunt simple decât pentru birocraţia juridică, dar care, în realitate, sunt la fel de complicate ca viaţa. Căci e vorba despre decizia unui om, chirurgul, asupra destinului altui om, pacientul.
„Gawande scrie cu un bisturiu şi vede cu raze X. Diagnostic: fascinaţie.“ (Time)
„O voce noua şi inedită, care aduce în medicina high-tech acea «stare de veghe» clinică pe care au instituit-o autori ca Williams sau Oliver Sacks pentru a proteja viaţa şi emoţiile unor pacienţi adesea fragili.“ (Sherwin B. Nuland, The New York Review of Books)
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply