Basarab Nicolescu: „Doar sentimentul comuniunii cu Dumnezeu este individual”

Basarab Nicolescu îşi recâştigă şi în România prestigiul pe care l-a avut la nici 26 de ani când, în plină afirmare, îi apăruse la Editura pentru literatură: Cosmologia „Jocului secund”, o carte de referinţă despre opera lui Ion Barbu.  După experienţa franceză, locul în care şi-a împlinit o carieră de invidiat în fizică, logică, religie şi critică literară, s-a reîntors în ţară. Coordonează la Curtea veche o colecţie de referinţă despre ştiinţă şi religie.

– De ce aţi plecat?

– Ca să-mi salvez sufletul.

– Prin anii 1968, mulţi l-au apreciat pe Ceauşescu pentru că a condamnat invazia sovieticilor în Cehoslovacia.

– O anumită deschidere…dar eu eram hotărât mai demult să plec.

– Cum aţi plecat?

– Cu o bursă a guvernului francez. Alexandru Rosetti a garantat pentru mine.

Cum aţi descrie anii exilului?

– Tragedie personală, dar şi fericire.

-I-aţi cunoscut pe Eliade, Ionesco, Cioran. Nu e o împlinire?

– Desigur. Dar acum regret că nu l-am frecventat mai mult pe Cioran. Credeam pe atunci că trăieşte un alt univers decât al meu.

Ionesco spunea mereu „NU”?

– Când am primit odată un premiu, a replicat: „Până acum doar un singur român este membru al Academei franceze. De acum pot fi doi.”

– Flatantă replică.

– Spre sfârşitul vieţii devenise un mistic. Mă tot interoga despre moarte. De parcă fizica dădea răspunsuri în acest sens. La biserica română din Paris stătea în primul rând cu babele.

– I-aţi scris postfaţa la cartea lui Andrei Şerban. Dar el nu suportă să fie încadrat în teorii sau matrici estetice. Cum de s-a aplecat un fizician asupra unei opere greu de încadrat?

– Suntem fraţi spirituali.

– Sunteţi la vârsta în care mulţi şi-ar scrie autobiografiile. De ce nu o faceţi?

– Prefer să vorbesc despre alţii. Astfel, vorbesc implicit şi despre mine.

– Ce legătură există între Jakob Böhme şi mecanica cuantică?

– Niciuna. Böhme trăia pe timpul lui Galileo Galilei, preocupat de filosofia naturii. Prin anii ’70, Joseph Needham lansa public întrebarea de ce ştiinţa a apărut în Europa şi nu în civilizaţii mai vechi. Am căutat să găsesc rădăcini creştine.

-Şi aţi găsit?

– Dogmele au permis o comuniune cu omul. Acolo unde Galileo Galilei, teolog fiind, a văzut ruptura, Böhme, comuniunea.

– Dar cuantica?

– O revoluţie a lumii. Era să uit. Există totuşi o asociere simbolică în gândirea lui Böhme cu subiectul interelaţionat cu obiectul. Într-o epocă a tranziţiei, el descifra o structură bazată pe ternar (pe trei metanumere) şi pe septenar (legat de devenirea în timp)

– M-aţi pierdut. Aţi afirmat odată că a reduce cultura la literatură e o dovadă a subdezvoltării.

– Am spus acest lucru la cenaclul lui Leonid Mămăligă. Ştiinţa a trecut prin mai multe etape. La început era o parte din cultura vremii, pentru a se rupe în perioada renaşterii, iar acum, după apariţia cuanticii, îşi regăseşte prin educaţie locul în cultură.

– Iar cuantica?

– La graniţele ştiinţei se găsesc lucruri care pot fi înţelese de oricine dacă face apel la intuiţie. Nu pledez pentru o epistemiologie ştiinţifică. Încerc doar să elaborez o metodologie transdisciplinară pe trei axiome: ontologia (fiinţă), logică (textul inclus), complexitate. Doar sentimentul comuniunii cu Dumnezeu este individual.

– Restul e colectiv.

– Între artă şi ştiinţă nu putem aplica metodologia ştiinţifică.

– Ce e transdisciplinaritatea?

– Fizicianul austriac Wolfgang Pauli trasa marea sarcină a secolului XXl: o nouă viziune a realităţii, nici religioasă, nici filosofică. Transdisciplinaritatea.

– Ce trebuie să facă pe viitor cultura românească pentru a intra în universalitate?

– Asta mă preocupă şi pe mine. Să-şi respecte dimensiunea proprie. Nu prin mimare sau menţinerea complexelor de cultură mică. Spiritul nu se măsoară în kilograme. Eminescu, Ion Barbu au intrat demult în universalitate. Propaganda nu este o soluţie.

interviu realizat de Marius Ghilezan

Golden Tulip 12 martie 2010

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *