Aura Imbarus, o profesoară din Sibiu, emigrată la Los Angeles, publică un roman autobiografic: Out of the Transylvania Night, cu o structură complexă, în care miturile se interconectează cu tirania, pofta de libertate, dragostea şi nemărginitul dorinţelor umane. Pe copertă se poate remarca uşor zâmbetul specific al clădirilor din oraşul cultural european Sibiu şi un mic text semnat Nadia Comăneci: “Curajul Aurei arată cât de mult suntem dispuşi, noi toţi, să acordăm dorinţelor noastre de libertate, speranţelor şi afirmării identităţii”.
Povestea începe pe străzile Sibiului, unde personajul principal pleacă să facă shopping, contrastând prin îmbrăcăminte, cu griul din jur. Se trezeşte cu Revoluţia, pe care o aştepta demult. Cu un tată disident şi o mamă deosebită, învăţând rigorile lumii bune de la Buni, o unguroaică ambiţioasă, speranţele noii lumi îi dau aripi. Ea este un fel de nepoată a poetului naţional Octavian Goga şi a marelui istoric Nicolae Iorga. Munceşte mult dar fără ca aşteptările să-i fie satisfăcute. Douăsprezece ore pe zi la Facultate, traduceri de filme, îngrijirea unor copii, corespondenţă la Radio Contact şi reporter la un ziar local. De aceea hotărăşte să plece peste Ocean. Unde începe o nouă viaţă după câştigarea Loteriei vizelor, împreună cu soţul ei.
În SUA nu-i aşteaptă laptele şi mierea. Trăiesc într-o cămăruţă cu ultimii 400 de dolari pe care îi au în bancă, până ce soţul îşi găseşte ceva de muncă. Aura nu dezarmează. Aşteaptă Fata Morgana, asemeni multor imigranţi. Multe furtuni se abat asupra ei, dar spiritul său de luptător nu cedează.
Cartea de memorialistică este atât un tribut acordat libertăţii, cât şi puterii spiritului uman.
“Out of the Transylvania Night” este o naraţiune complex despre lupta pentru libertate, atât într-un sistem concentraţionar, cât şi într-o lume liberă. Cartea poate fi achiziţionată de pe Amazon.
Leave a Reply