Părintele martir Arsenie Boca ar fi împlinit zilele acestea 100 de ani. Prigoana comunistă, suferinţele şi necredinţa regimului comunist l-au îndepărtat dintre noi, mergând în lumea drepţilor şi lăsând în urma sa pildele, rugăciunea şi amintirea unui om mai presus de vremi.
A slujit nu numai Altarul, ci şi neamul românesc. Când alţii îşi pierdeau speranţa, el alerga în munţi pentru a duce hrană celor care organizau rezistenţa armată. Când mulţi erau copleşiţi de deznădejde, el cădea în genunchi şi cerea Domnului îndurare. A stat drept în faţa acuzatorilor, doar pentru că avea un crez mai presus decât puterea asupritorilor săi. Pentru „vina” de a nu îndura supunerea a fost întemniţat de trei ori. Cu cele două licențe ale sale, una la Belle Arte si alta la Teologie, n-a fost admis decât ca muncitor pictor bisericesc, până când e pensionat în 1968 cu o pensie de mizerie. A fost permanent supravegheat de Securitate. Din 1968 până în 1984 la Drăgănescu a pictat biserica. La Sinaia, din 1969 și-a avut chilia și atelierul de pictură, unde s-a retras după 1984 și unde a și închis ochii, la 28 noiembrie 1989, în vîrstă de 79 de ani. A fost înmormântat, după dorința proprie, la mănăstirea Prislop, la 4 decembrie 1989 prorocind că aici va fi loc de pelerinaj.
În perioada 24-26 septembrie, oamenii care-şi amintesc de statura sa înaltă vor merge la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus pentru a celebra 100 de ani de la naşterea dragului lor Părinte Arsenie Boca. Se împlinesc 100 de ani pe data de 29 septembrie, însă din cauza fapului că data aceasta cade miercuri, în mijlocul săptămânii, s-a hotărât să se meargă în week-end-ul de dinainte. Reprezentanţii fundaţiei Arsenie Boca vor fi coorganizatori, alături de Mănăstirea Brâncoveanu, ai unui simpozion dedicat Părintelui, la care vor participa importante personalităţi: Î.P.S. Laurenţiu Streza – Mitropolitul Ardealului, P.S. Daniil Stoenescu – Episcop-Locţiitor al Episcopiei Daciei Felix, Pr. Conf. Dr. Constantin Necula (Facultatea de Teologie din Sibiu), domnul Dan Lucinescu – Preşedinte de onoare al Fundaţiei Creştine Părintele Arsenie Boca, doamna Prof. Dr Aurelia Bălan-Mihailovici, domnul Adrian Petcu (istoric CNSAS şi teolog), pictorul Ştefan Câlţea şi mulţi alţii.
Membrii fundaţiei şi-au propus să ridice o troiţă în amintirea Părintelui, în apropierea altarului din pădure, care va fi lucrată de unul dintre cei mai buni specialişti, , maestrul Paler din Lisa – Făgaraş, care a colaborat cu Părintele Arsenie la mai multe lucrări. Costul realizării Troiţei este de 3500 lei. Cei care doresc să contribuie o pot face.
Organizatoarea evenimentului este Irina Adriana Coşoveanu
Adresa: Str. Barbu Delavrancea Nr. 3, Et. 1, Ap. 2
Sector 1, Bucureşti
Telefon: 021.223.24.96; 0724.029.150
E-mail: birou@fundatiaarsenieboca.ro
Web: www.fundatiaarsenieboca.ro
Felicitari pentru blog! Romania va crestina Europa prin marii sai duhovnici !
Ar trebui sa fim mandri ca suntem romani!
Nu va deranjeaza daca trimtem oameni de la
http://duhovnicii.blogspot.com/ la acest articolul ?
Lasa-ti un link la http://duhovnicii.blogspot.com/ un blog in care gasiti despre : Parintele Arsenie Boca,Parintele Arsenie Papacioc , Parintele Ilie Lacatusu , Parintele Ilarion Argatu ,Parintele Ilie Cleopa , Parintele Lavrentie Strove , Parintele Nicolae Steinhardt , Parintele Paisie Olaru, Parintele Benedict Ghius , Parintele Serafim Popescu , Parintele Paulin Lecca , Parintele Dometie Manolache ,Parintele Sofian Boghiu , Parintele Ghelasie de la Frasinei , Parintele Proclu Nicau , Parintele Ioanichie Balan , Parintele Iulian Lazar , Parintele Constantin Galeriu , Parintele Dionisie Ignat , Parintele Adrian Fageteanu , Parintele Mina Dobzeu , Parintele Iustin Parvu , Parintele Petroniu Tanase , Parintele Ioan Iovan , Parintele Teofil Paraian , Parintele Rafail Noica , Parintele Gherontiu Puiu
M-a socat inceputul articolului.
cum adica deznadejdea l-a indepartat dintre noi?
e o greseala f mare,
pr era un sfant in trup nu o victima deznadajduita.
nadejdea Lui Era HRISTOS!
cum sa asociem numele parinteleui de deznadejde!
poate nu asta era intentia celui care a scris, dar, va rog, mai multa atentie cand scrieti.pot iesi greseli grave.
just. am schimbat