Inconştient colectiv, arhetip, introversiune-extraversiune, individuaţia Sinelui sunt câteva dintre conceptele fundamentale jungiene care au transgresat domeniul „psihologiei analitice“, intrând în marea istorie a ideilor acestui veac.
La fel de înnoitoare au fost concepţiile lui Jung privind miturile, religia sau alchimia, teoriile sale despre „etapele vieţii“ ori „tipurile psihologice“, principiile de interpretare a viselor sau însăşi practica analitică pe care a instituit-o.
Dar ideile lui Jung – consemnate în lucrări erudite şi vizionare, însumând în ediţia de Opere complete douazeci de volume groase – rămân prea puţin cunoscute neiniţiaţilor.
Anthony Stevens, psihiatru şi analist de şcoală jungiana, propune cititorului nespecialist o primă iniţiere în opera maestrului său. Şi pentru că ideile lui Jung au crescut din experienţe proprii, intretesându-se cu viaţa autorului lor, ele sunt prezentate şi interpretate pe fundal biografic. Nu lipseşte din această biografie episodul prieteniei Jung-Freud urmate de despărţirea lor şi nici acela care i-a adus lui Jung acuzaţia de pro-nazism.
Leave a Reply