După un interval de peste patru decenii, la întocmirea acestui tratat participă reputate personalităţi din toate centrele universitare tradiţionale, la care se alătură şi colegi din facultăţi recent înfiinţate.
Cuprinzând probleme de cariologie şi odontoterapie restauratoare, această apariţie editorială reprezintă o încercare de prezentare unitară a patologiei şi tratamentului din perspectiva experienţei întregii şcoli româneşti de Odontologie, în dorinţa de a se constitui într-un îndrumar util în primul rând studenţilor – pentru licenţa naţională – dar şi tinerilor medici stagiari sau rezidenţi.
Prin introducerea noţiunii de cariologie, autorii doresc să-şi atenţioneze colegii că nu există „carie” dentară, ci „boala carioasă”. În acest context biologic, tratatul de faţă oferă toate informaţiile necesare unui tratament modern, în care rezolvarea practică a leziunilor carioase manifeste este însoţită şi de evaluarea gradului de risc la carie al aceluiaşi individ. Aceasta permite stabilirea – într-un cadru individualizat – atât a celor mai eficiente măsuri preventive, cât şi alegerea celei mai potrivite indicaţii terapeutice.
Leave a Reply