Carte ecranizată în 1990 în regia lui Philip Kaufman, cu Fred Ward, Uma Thurman şi Maria de Medeiros în rolurile principale
Anaïs Nin iubeşte pasional, dincolo de convenţii şi pudori moştenite. Îl iubeşte pe Henry Miller pentru geniul şi senzualitatea lui. Pe June Miller pentru frumuseţe şi mister. Pe Hugo, soţul ei, pentru tandreţea cu care o protejează. Pe Eduardo, vărul de care a fost îndrăgostită în copilărie, pentru farmecul lui de efeb. În jurnal, fantasmele se întâlnesc cu luciditatea, iar rezultatul este o viziune unică asupra erotismului şi fidelităţii.
În jurnalul său, Anaïs Nin glisează mereu între autodezvăluire şi automistificare, adevăr şocant şi minciună menită să inspire. Henry şi June este primul volum din „Jurnalul dragostei“, surprinzând anul 1931–1932, în care Anaïs Nin îi întâlneşte la Paris pe scriitorul Henry Miller şi pe soţia lui, June. Pentru autoarea jurnalului, care se autoanalizează cu voluptate, aproape vorace, până la extincţia oricărui alt personaj în afara propriei conştiinţe, este o perioadă de mari contorsionări sufleteşti. Iubirea senzuală pentru Henry Miller, atracţia fatală către June, ataşamentul faţă de Hugo, soţul ei, şi rămăşiţele iubirii adolescentine pentru vărul ei, Eduardo, toate aceste sentimente se întretaie şi se decantează treptat în jurnal. Întreaga viaţă a lui Anaïs Nin stă sub semnul explorării sinelui, căutare căreia i se subordonează atât panerotismul, cât şi pasiunea pentru psihologie. Incendiar şi violent în distrugerea preconcepţiilor asupra vieţii de cuplu, fidelităţii, căsătoriei sau iubirii senzuale, Henry şi June conturează trei personaje puternice şi contradictorii, care sunt de fapt trei proiecţii de conştiinţă. Cum şi conştiinţa poate fi pusă în scenă, cititorul trebuie prevenit: la Anaïs Nin, nimic nu e ceea ce pare, cu excepţia originalităţii gândirii scriitoarei şi a plăcerii pe care o dă lectura jurnalului său.
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply