Prima biografie completă apărută in al cincizecilea an de la moartea artistului Constantin Brâncuşi. Cartea O biografie a lui Alexandru Buican este probabil cea mai completă lucrare despre trecerea unui asteroid prin cultura mondială, cu o viaţă extrem de retrasă, un fel de Salinger al pietrei, născut pe Jii. De aici aflăm despre o lume de început de secol în care Brâncuşi nu s-a regăsit. Cocteau, Stravinski, Diaghilev, Matisse, Rousseau-Vameşul, Man Ray, Ezra Pound, James Joyce şi marginalii pe atunci Lenin şi Troţki apar printre personajele întâlnite de Brâncuşi.O tuşe aparte peste dadaişii lui Tristian Tzara.
Ni se spune cum a reuşit să provoace cerul cu Pasărea în Văzduh, dar şi cum vameşii americani i-au confundat lucrarea cu o bară ( la aceea vreme erau interzise importurile de fier şi oţel în SUA).
“Atelierul lui Brâncuşi avea înfăţişarea unui peisaj preistoric; trunchiuri de copaci, blocuri de piatră, un cuptor unde proprietarul, un primitiv, frige bucăţi de carne înfipte în ţepuşe de fier. În fiecare colţ, brontozauri şi-au depus ouă, iar statui strălucitoare atrag americance frumoase ca pe păsări“.
Biograful menţionează în treacăt data naşterii lui John Moore, unicul său fiu: „La 15 septembrie 1934, Vera Moore îi naşte un băiat, pe care sculptorul nu-l va recunoaşte.
‘biografie completa” – chiar credeti ca nu se mai poate adauga nimic?
‘cea mai completa’ – complet(a) nu sufera grade de comparatie. Ori e complet(a) – adica nu ii lipseste nimic, ori e aproape complet(a), deci ii lipseste ceva, adica este incomplet(a)