D’Artagnan, un tânăr gascon din Tarbes, porneşte spre Paris pentru a-şi face un rost, aşa cum procedau toţi tinerii din vremea lui Ludovic al XIII-lea. Averea tânărului consta numai in cincisprezece scuzi, un căluţ galben amărât şi o scrisoare prin care tatăl său îl recomanda domnului de Treville, căpitanului muşchetarilor, pe care îl cunoscuse odinioară.
Drumul lui d’Artagnan spre Paris este plin de peripeţii. Printre altele, d’Artagnan pierde scrisoarea de recomandare pe care o primise de la tatăl său, motiv pentru care, atunci când va ajunge la Paris, va trebui să facă eforturi pentru a-i câştiga bunăvoinţa domnului de Treville. Deşi are norocul să intre în graţiile căpitanului, tânărul nu reuşeşte la fel de uşor să obţină şi uniforma de muschetar. Mai are de parcurs etapa uceniciei.
Încă de la prima zi petrecută la Paris, d’Artagnan este provocat la duel – pe rând – de trei vestiţi muschetari: nedespărţiţii Athos, Porthos şi Aramis. La vremea aceea, cardinalul Richelieu interzisese duelurile, ceea ce însă nu le făcea mai rare, ci doar mai discrete. Primejdioasa confruntare se dovedeşte începutul unei trainice prietenii: surprinşi de gărzile cardinalului (cu care muschetarii, gărzile regelui, se aflau în permanentă duşmănie), cei patru se unesc şi îşi înfruntă curajos adversarii.
În cel de-al doilea volum, Athos, Porthos şi Aramis, împreună cu D’Artagnan, luptă pentru capturarea frumoasei Milady, de care ultimul fusese îndrăgostit, încercând să dejoace astfel uneltirile Cardinalului îndreptate împotriva Reginei. Ca de fiecare dată, cei patru prieteni vor reuşi să învingă, relaţia presupusă de scriitor între Ducele de Buckingham şi Regina Franţei rămâne secretă.
De acelaşi autor
Cei trei muşchetari. (Colecţia Adevărul) 2 Volume
Leave a Reply