Crisitan Teodorescu
După 30 de ani de colaborare la România literară, criticul Alex Ştefănescu şi-a luat adio de la revista condusă de criticul Nicolae Manolescu. O despărţire bruscă, urmată de o explicaţie pe larg, în Evenimentul zilei.
Alex Ştefănescu a scris, de curînd, pentru România literară un articol critic la adresa politicii culturale a Puterii. Articolul ar fi fost scos din revistă la ordinul directorului Nicolae Manolescu, care e şi preşedintele Uniunii Scriitorilor şi ambasador UNESCO la Paris. Alex Ştefănescu e candidat la Senatul României, pe listele ARD, din partea PNŢCD, aripa Pavelescu. Cu cîtva timp în urmă, aminteşte el, un articol al Rodicăi Zafiu a avut aceeaşi soartă. (Articolul, consacrat plagiatului comis de premierul Ponta, a apărut ulterior pe un site de ştiri.)
Alex Ştefănescu e de părere că Nicolae Manolescu a refuzat să publice atît articolul său cît şi pe cel al Rodicăi Zafiu de teamă că premierul Ponta l-ar putea elibera din funcţia de ambasador al României la UNESCO. Din acelaşi motiv, crede Alex Ştefănescu, Uniunea Scriitorilor nu s-a pronunţat asupra plagiatului lui Victor Ponta.
Nicolae Manolescu poate susţine, în sprijinul deciziei sale, că nu a publicat articolul candidatului la Senat pentru că textul putea fi privit drept o încercare a lui Alex Ştefănescu de a face campanie electorală. La rîndul său, autorul articolului poate invoca argumentul de principiu că directorul României literare a cenzurat un text conţinînd obiecţiile unui scriitor faţă de abuzurile guvernului în materie de cultură.
Chiar dacă Nicolae Manolescu vrea să ţină revista (care trece prin mari dificultăţi financiare) departe de disputele electorale, unde-şi poate găsi loc un asemenea articol, dacă nu în paginile unei publicaţii de cultură care apare sub egida Uniunii Scriitorilor? Iar dacă redacţia revistei nu împărtăşeşte punctul de vedere al lui Alex Ştefănescu putea preciza acest lucru într-o notă de subsol în care ar fi putut aminti că autorul candidează pentru un loc în Senat, din partea ARD.
Să zicem că pentru Nicolae Manolescu n-au contat cei 30 de ani de colaborare a lui Alex Ştefănescu la România literară, nici că acesta a fost redactorul-şef al revistei, atunci cînd a găsit de cuviinţă să-l cenzureze. Există însă ceva ce ar fi trebuit să conteze pentru cel care e preşedintele Uniunii Scriitorilor: înainte de a fi candidat, Alex Ştefănescu e scriitor şi membru al acestei Uniuni, cu cotizaţia plătită la zi.
P.S. Că Alex Ştefănescu s-a asociat cu PNŢCD-ul avocatului Aurelian Pavelescu, un traseist care n-a ratat decît PRM-ul şi UDMR, e treaba lui şi a alegătorilor. Nu e mai puţin scriitor din cauza asta.
preluat din Voxpublica
Si matale te bagasi in treaba ca sa fii sluga la ambii? Ca vaz ca esti ca romanul lu Crohu, impartial, dar in castig.
Adrian Suciu dat afara, acum se cearta cu Alexandru Stefanescu si… ghici ghicitoarea mea, cu trenul, tot in Franta, Manolescu pleca. Nene Manolescu, gata cu cenzura!
Daca Alex Stefanescu scria acest articol despre plagiatul ministrului(prim) Ponta mai demult era mai bine.Acum se poate interpreta.Oricum breasla intelectualilor din Romania s-a cam facut de ras prin atitudinea moale fata de plagiat.Intr-o tara in care scrierea este privita ca activitate serioasa si responsabila Ponta ar fi fost mancat cu fulgi cu tot,intr-o saptamana.La noi intelectualii au sfeclit-o ,s-au speriat de ce-ar fi trebuit sa faca, s-au comportat ca niste cacanari.Cat despre populatie ,s-ar lipsi cu usurinta de tot ce se scrie-doar are televizorul