Alessandro Baricco – Novecento

Unknown

De Alexandru Cristian

Viața  omului este înlănțuită de o plăcere, de o pasiune, de o durere, de o iubire. Omul nu poate trăi independent pe acest Pământ. O forță misterioasă, unică îl ține. Este sensul unei vieți, este datoria de a demonstra că nu te-ai născut degeaba. De ce ne-am  născut ? De ce vedem și auzim frumusețile lumii ? Ca să vorbim despre ele sau ca glasul nostru să fie un mormânt veșnic ? Pasiunea adevărată te ucide dar nu te distruge.

   În anul 1900 un biet marinar Danny Boodman descoperă o cutie de carton ce scoate sunete nemaiauzite de el, Un copil căuta un drum spre viață. Marinarul îl adoptă și îl crește până la opt ani când moare. Copilul este botezat cu un nume ce marchează apariția sa pe lume, Novecento, începutul secolului XX. Danny Boodman T.D. Lemon Novecento va ajunge unul dintre cei mai mari pianiști ai lumii. Singuratic dar genial, valurile mării îl fac să înțeleagă lumea cu ajutorul notelor muzicale. Începe să cânte de la vârsta de opt ani. Până la moarte nu a coborât niciodată de pe vasul de croazieră Virginian, unde tatăl său adoptiv l-a găsit. După un duel pe care îl câștigă cu inventatorul jazz-ului, Novecento începe să cânte dumnezeiște. Nimic nu-l oprește. Cum poate acest băiat care nu a coborât niciodată de pe vas să cânte despre toată splendoarea, grația și minunea lumii ?

Dăruit de Dumnezeu cu un talent uriaș Novecento începe să-și dorească să vadă marea de pe țărm. Deși a trăit toată viața pe mare, Novecento simte că marea nu se poate observa decât de pe pământ. Se hotărăște se coboare la 33 de ani de pe vas,  în celebrul port al New York-ului. Entuziasmat de acest gând, își face bagajele și așteaptă cu nerăbdare atingerea țărmului. Se aruncă vijelios pe scară, dar la a treia scară se oprește. Privirea îi îngheață spre ceva nevăzut. După un timp urcă în viteză înapoi în vas și se oprește la pian. Cele 88 de clape l-au învins și i-au schițat viitorul.

După marele război, vasul Virginian ajunge o epavă, Novecento refuză să-l părăsească. Amenințat că vasul va fi scufundat împreună cu el și pianul său, Novecento nu părăsește vasul, dorește ca marea să-l înghită împreună cu vasul și pianul său.  Oceanul va asculta pe vecie cel mai mare pianist al său iar muzica va face ca valurile să existe până la sfârșitul timpului.

                   Alessandro Baricco a creat o carte uriașă despre adevărata menirea a omului, creația. Omul îl urmează pe Dumnezeu prin faptul că îndeplinește o poruncă  nescrisă, creează și nu vei pieri. Novecento este o carte ce se cântă când o citești și pe care o cânți după ce ai termint lectura.

În preajma celei mai mari sărbători creștine Novecento ne face să reflectăm la poruncile lui Iisus Hristos și la binecuvântarea pe care Acesta a dat-o fiecăruia. Mântuitorul Nostru ne-a dat puterea de a învinge orice cu ajutorul credinței și pasiunii.

 

 

“Pământul e un vapor prea mare pentru mine. ’’   

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *