Popa’s la Vatican
Artistul plastic Ştefan Popa Popa’s a avut o expoziţie personală la Vatican # Papa Benedict al XVI-lea i-a acordat o audienţă privată # Albumul “Papi, Sfinţi şi iluştrii”, cu manuscrise celebre, va conţine 265 de imagini ale tuturor papilor, realizate de prestigiosul creator bănăţean # Un tablou al său va fi expus în sanctuarul muzeistic, alături de operele celebrilor Leonardo da Vinci, Rafael, Michelangelo # Desemnat, de către Congregaţia Internaţională a Cavalerilor Cruciaţi – Cavalerii de Malta, printre primii o sută de oameni importanţi ai planetei # Ce mai poati fi dincolo de întâlnirea cu Papa?
Albumul costă 1500 de euro şi se poate achiziţiona doar prin precomandă.
“Dumnezeu ne vorbeşte când vrea, prin cine vrea şi unde vrea. Azi, ne-a vorbit prin Popa’s”
Suferind, a căzut în genunchi în faţa Sanctităţii Sale, Papa Benedict al XVI –lea. Nu pentru a-i cere îndurare sau o binecuvântare. Avea o audienţă privată, în calitate de om important al planetei. A deschis ochii: roşu în jur. Erau pantofii de lac ai Papei. S-a ridicat. După ce a pupat inelul, l-a privit în ochi pe urmaşul lui Petru. Grea încercare. Prin el, artistul, Dumnezeu a vorbit în acea zi. N-o spune el, ci un mare profesor de teologie. După întâlnirea cu Sanctitatea Sa, durerile i-au trecut.
Ştefan Popa Popa’s, marele artist timişorean, la care preşedinţi de stat au stat la rând pentru a fi pictaţi, sau fărbuiţi cum se zice prin Banat, a reuşit să expună lucrări ale sale într-o reşedinţă privată. Mari personalităţi din jurul Sfântului Scaun au putut admira tehnica de ultima generaţie a artistului care a învins computerul la rapiditate. Imagini în 3 D ale ultimilor suverani pontifi, realizate cu aerograful, par mai autentice decât însăşi fotografiile. Pe chipurile personajelor coboară bunătatea personajului. Sufletul marilor ierarhi ai bisericii creştine au lucrat prin pana lui Popa’s. Nu ştim dacă Raiul e exoterm. Dar putem afirma că are o temperatură de culoare. Artistul timişorean s-a întrecut pe sine. Imaginile nu mai au nevoie de prezentări. Emoţia e mistică, precum o epifanie a sacrului. Privind, te cerţi, oare nu îndrăzneşti prea mult, ca muritor?
În semn de înaltă preţuire, Congregaţia Internaţională a Cavalerilor Cruciaţi – Cavalerii de Malta; Ordinul franciscan şi cel Iezuit i-a conferit artistului timişorean, pe domeniul papal Assisi, premiul Mediterraneo Arte. Distincţia este acordată o dată la trei ani. De ea s-au bucurat celebrul tenor Luciano Pavarotti, dar şi Rita Levi Montalcini, laureata Premiului Nobel pentru Fizică.
Vila Sopenia. În Postul Paştelui are loc vernisajul expoziţiei “Papi şi sfinţi.” Cu o zi înainte a participat la Procesiunea Crucii, organizată pentru prima oară de Sfântul Scaun, la Coloseumul roman. Jurnalele de ştiri din România au prezentat evenimentul, dar n-au ştiut că un român a fost invitat oficial al Papei. Arhiepiscopul Alberto Tricarico a oficiat o mesă specială înainte de deschiderea expoziţiei de pictură. Profesorul Paulo Merenda consideră că maestrul încearcă să pătrundă în idealurile sfinţilor. “Dumnezeu ne vorbeşte când vrea, prin cine vrea şi unde vrea. Azi, ne-a vorbit prin Popa’s”.
Unul dintre cei mai importanţi artişti ai tuturor timpurilor
Profesorul Giorgio Cegna consideră că Ştefan Popa Popa’s este unul dintre cei mai importanţi artişti ai tuturor timpurilor. Şi nu a vorbit fiştecine. A fost director jumătate de secol al Academiei de Arte din Roma, calitate în care a cunoscut generaţii de creatori. Acum se consideră privilegiat de a fi prieten cu Popa’s. L-a declarat cetăţean al lumii, pe omul care în urmă cu vreo trei decenii nu a fost primit în Uniunea Artiştilor Plastici din Timişoara, pentru că nu ar fi absolvit facultatea de profil. Românii nu au ştiut niciodată să-şi respecte valorile. Nu am spus-o numai eu în cărţile mele. „Prin creaţia maestrului român, recunoşti sfinţenia şi bunătatea Papilor Paul şi Benedict,” afirmă nimeni altul decât generalul Sefarino Liberati, consilier militar al Papei. Criticul de artă Viktoria Perrone şi-a exprimat uimirea faţă de pictura modernă cvasi-fotografică, de tentă leonardescă, care face parte din Renaştere, a artistului vizual român.
Binecuvântarea Papei
Urmărind cariera lui Popa’s profesorul de teologie Paolo Merenda şi-a dorit demult să aibă în sala papilor de lângă Basilica San Pietro un portret al papei Benedict al XVl-lea realizat de novo-renascentistul bănăţean. Ce onoare, să fii alături de Boticelli, de Pieta şi nu departe de Capela Sixtină. Poate vreun artist să viseze mai mult? Ce mai poate urma după întâlnirea cu Papa? Orice muritor visează la binecuvântarea pontificală. Iar artistul bănăţean a avut onoarea unei discuţii private cu cel mai important personaj al tuturor religiilor lumii. Deasupra lui e doar scara norilor, pe care o va urca orice creştin. Dar cu Popa’s timpul mai are răbdare…
Artistul pictează cu sufletul
În atelierul său din Piaţa Bălcescu, despovărat de armura gloriei din Cetatea Eternă, venerabilul artist mă primeşte împăcat. O lumină stranie, iniţiatică, profundă, ademenitoare, resfiră prin spaţiul încărcat de poveste şi de certitudini. Artistul pictează cu sufletul, pentru că Dumnezeu i-a dat har. Doar asistentul său pare împovărat de grijile curente. Mai vine, mai iese cineva din templul decorat cu portrete. Acum şi cu sfinţi. Câtă împlinire, ce pronie cerească…
Maestrul trece prin încercările lui Dumnezeu
Aşezat în îngăduinţă, artistul povesteşte: „Dumnezeu te trece prin multe încercări. Am simţit-o pe pielea mea. Pe drumul caravanei noastre spre Roma, de trei ori s-a stricat maşina. Mai mult, înainte de plecare, analizeze medicale, mi-au ieşit alterate. Medicii m-au sfătuit să nu fac aşa un drum lung. Ajuns la Vatican, într-una din reşedinţele de oaspeţi ai Sfântului Scaun, seara, înainte de întâlnirea cu Suveranul Pontif, mi s-a făcut rău. Mai ales că mi s-a cerut atestatul că am studio în Roma şi că am dreptul de a exercita profesia de artist plastic în Italia. Într-o oră le-am primit pe toate.” Maestrul povesteşte că s-a liniştit. Dimneaţă, i-au revenit durerile. Aproape că se prăbuşea. Povesteşte că doar în faţa Suveranului Pontif şi-a mai revenit. Nu am intrat în amănuntele discuţiei private. Cert este că Ştefan Popa Popa’s s-a întors la lucru Şi cu un dar din partea Papei: cartea sa despre Iisus din Nazaret. Iar noile analize medicale nu mai evidenţiază nimic.
În curând va ieşi albumul cu imagini ai tuturor papilor şi a sfinţilor. Sigur că eram persecutat de întrebarea: “Dar de unde ştiţi cum arătau ei în realitate?” Biblia ne spune tot, conchide maestrul. “Acolo avem amănunte nu numai despre activitatea apostolilor, ci şi despre cum arătau, cum se îmbrăcau. Iisus este singurul personaj care schimba culoarea ochilor în funcţie de stările afective.”
Curajul de a-l “vedea” pe Iisus
Puţini dintre români ştiu că artistul timişorean a anulat prezumtivul portret al Fiului Domnului, făcut de NASA, în 1981. El a demonstrat ştiinţific că specialiştii se înşeală. De unde argumentaţia? “Din Biblie”, a răspuns sec.
E greu să pătrunzi tainele unui artist. Dar Ştefan Popa Popa’s nu e unul din mulţime. El mărturiseşte nu numai bunătatea bănăţeanului de la munte. Nu are nimic ascuns. Doar ochii îi mai cad de oboseală. Lucrează mult noaptea. 265 de papi şi de sfinţi să-i pictezi în mai puţin de o lună? Iată darul ceresc. Întradevăr, chiar dacă noi nu de dăm seama, Atotputernicul ne vorbeşte prin pana lui Popa’s. E şi el mândru şi ocoş. Puţini se pot lăuda cu perrformanţe asemănătoare. Să stea preşedinţi ai lumii la coadă pentru a-i desena? Să baţi computerul la timpul de exprimare, să intri în Cartea recordurilor ca cel mai rapid artist? Nu e la îndemâna oricui. Maestrul are har. Inexplicabila sa operă are ceva dumnezeiesc. Asta se vede cu ochii liberi.
“Artistul trebuie să lucreze maximum 33 % pentru profit. Restul să dăruiască”
Popa’s a învăţat să dăruiască.El consideră că din opera creatorului doar 33 % trebuie să fie generatoare de profit, restul e pentru ajutorarea oamenilor necăjiţi. Dialogul se întrerupe. O mamă din Suceava cere un ajutor pentru fiul său să plece în Italia.
Academia Popa’s e formată din mulţi învăţăcei. Orice mare artist al lumii a lăsat în urma sa o şcoală. Portretele aşteapă cuminţi, în veşminte aprinse, desenatorul. El merge şi trage trei linii. Iată portretul. Tinerii se miră. De ce nu pot şi ei realiza ceva similar. “Aici e harul!” Tăcut, maestrul înghite un oftat. E nemulţumit. Aşa-i stă bine unui om înzestrat. Căutarea luminii iniţiatice nu e pentru profani.
Românii stau în crâşme sau la televizor. Pictează în minte mai mereu certitudini. Odată la patru ani se dumiresc. Personajele venerate sunt false. Şi mai trag o duşcă. Un puhoi de înjurături. Apoi, adorm împăcaţi. În casa din Piaţa Bălcescu lumina e mereu aprinsă. Maestrul pictează sfinţi. E mai aproape de Dumnezeu ca noi. Şi nu ne ceartă.
———casetă —————-
Singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decât calculatorul
Ştefan Popa Popa’s are doar 57 de ani. S-a născut la Caransebeş. A început Liceul de Arte Plastice și s-a transferat la Școala Specială de Matematică,, pentru că era atras de o ştiinţă exactă. Fidel principiului Mens sana in corpore sano a practicat handbalul şi atletismul de performanță. A început să deseneze la numai cinci ani, iar la şapte i-a fost publicată prima caricatură într-un ziar local. La doar 14 ani a publicat în singura revistă umoristică a vremii. La 19 ani a fost descoperit de Henri Coursaget, primul preşedinte al UNESCO.A absolvit Poli Timişoara şi Academia de Arte Vizuale din Poitiers, Franța. La Festivalul Internațional de Caricatură de la Saint-Esteve a stabilit recordul mondial de rezistență (1.527 de portrete color în zece zile și zece nopți). În 1995 își doboară propriul record și realizează 2.772 de caricaturi color în zece zile și zece nopți. Peste 200 de șefi de state și guverne au portrete semnate Popa’s.
În prezent este cetățean de onoare în 26 de orașe din țară, unde a obținut 100 de premii. Pe plan internațional a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundației pentru Știință și Arte a Academiei Cita din Roma și membru al Asociației Artiștilor Plastici (UNESCO). A creat Academia Popa’s, școala românească de caricatură. A publicat caricaturi în principalele ziare și reviste din toată lumea. Realizările sale de excepție în domeniul graficii l-au impus drept una dintre cele mai prestigioase personalități ale artei plastice contemporane. În Franța, în octombrie 1995, Andre Baur scrie despre Ștefan Popa Popa’s că “este o forță a naturii…, este singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decât calculatorul”
Leave a Reply