În mediile filozofice indiene „Vedanta” desemnează ansamblul concepţiilor expuse în upanisade. Ceea ce dă identitate şcolii Vedanta este sistemul metafizic propus de aceasta; filozofii vedantini nu vizează atât o explicitare a lumii cât, mai degrabă, o transcendere a ei, o reducere a existenţei ei la existenţa principiului. Astfel că, înainte de toate, Vedanta reprezintă un curent de gândire de natură metafizica şi soteriologică. Astăzi Advaita Vedanta deţine, între toate şcolile filozofice ale hinduismului, un rol privilegiat, aceasta constituind „filozofia oficială” a religiei hinduse.
Advaita Bodha Dipka (Lumina cunoaşterii non-duale) este un text clasic al vedantin, constituind o lectură preţioasă pentru cei ce sunt serios preocupaţi de adevărata iluminare. Lucrarea de faţă a fost foarte apreciată de Ramana Maharashi, marele înţelept al Indiei moderne, întrucât în această scriere el a regăsit fondul tradiţional al învăţăturii sale cu privire la cunoaşterea Sinelui.
Temele abordate vizează aspectele cele mai profunde ale minţii si sufletului omenesc, căutările noastre fundamentale despre sensul vieţii şi adevărata noastră identitate, şi pot să ne conducă către scopul final – eliberarea de orice servitute şi suferinţă. În India, aproape întotdeauna căutările metafizice au fost precedate de şi determinate de raţiuni de natură soteriologică.
Leave a Reply