Noul opiu al intelectualilor

alex1 (1) (1)A fi intelectual înseamnă să adopți un mod de a trăi. Nu este suficient să ți se pună eticheta de intelectual. Dacă ai scris câteva cărți, ai citi două rânduri de biblioteci nu ești un intelectual. Un adevărat intelectual, în opinia mea este un cuget liber. Nu aparține unui grup socio-politic, nu are pasiuni mărunte, nu este atras de jocuri de culise. Bineînțeles că un intelectual poate fi membru al unor organizații și societăți discrete dar această aparteneță nu trebuie să-i schimbe alura și etos-ul.

Apartenența la un grup nu te definește ca membru al acelui grup din anumite puncte de vedere, mă refer aici la setul de norme și valori al grupului. Există mișcări și grupuri de intelectuali care respectă regula de aur a valorii intelectualul, libertatea în exprimarea opiniilor și a  valorilor  pe care le consideră. Cultura enciclopedică și un statut encomiastic nu te definesc ca intelectual.

Intelectualul din timpurile noastre suferă pentru că este deturnat de  un factor extern care îl fascinează și îl îngenunchează. Cultura de consum sau producția de masă, acesta este noul opiu al intelectualilor. Fiecare intelectual dorește ca producția sa, să fie cunoscută și adulată cât mai repede posibil. Mai grav dorește ca fiecare producție să fie răsplătită cum se cuvine. O producție intelectuală nu este  un bun de consum. Aceasta, producția intelectuală.  nu trebuie imediat să-și justifice investirea unor resurse necesare făuririi. Un produs intelectual consumă enorme resurse și niciodată nu poate fi răsplătit cum se cuvine. Se întrebau Borges și Sabato, cât valorează inspirația și talentul? Acestea nu pot fi cuantificate. Dacă vom încerca să le aplicăm unități de măsură le vom demantela din sufletul și  din duhul omului.

Acest nou opiu al intelectualilor nu trebuie consumat. Un intelectual nu trebuie să devină dependent de piață. Știu foarte bine că totul în această lume costă. Dar producția intelectuală dacă are valoare va fi răsplătită cândva și cumva. Chiar gloria athanatică a unei opere este răsplata supremă pentru sacrificiul unui creator sau a unui intelectual. Nu consider intelectuali  pe cei care emit opinii după lecturi facile și după un interes anume. Un adevărat intelectual este un spectator angajat, Raymond Aron, dar nu înregimentat!

Opiul intelectualilor, consumerismul trebuie scos în afara legii vieții, mă refer la viața unui intelectual. Acesta trebuie să trăiască înconjurat de semințele gândirii sale iar eventualele beneficii să fie trecute la o altă fațetă a personalității sale, aceea de om care trăiește într-o societate de acest fel.

După atâția ani cel mai mare mister al culturii este reprezentat de intelectuali…

De Alexandru Cristian

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *