„Poveştile lui Adrian Cioroianu suprapun nu doar trecutul cu prezentul — glosând cu farmec în numele preceptului niciodată băgat în seamă «ce ne învaţă lecţia istoriei?» —, ci şi documentul cu «literatura». Proze de idei, tablete cu stil literar asumat şi tăietură gazetărească precisă, textele din acest volum ar fi tocmai bune de citit în Paradis. Sau în Iad. Dar, până acolo, pentru noi, cei visaţi de Machiavelli «cad» foarte bine şi pe Pământ, pentru a ne mai lămuri dilemele…“
Mircea Vasilescu, conf. univ., Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti, redactor-şef al revistei Dilema veche, autor al cărţii Eurotextes. Le continent qui nous sépare, Ed. MetisPresses, Geneva, 2010
„Fie că vorbeşte despre politica din România, iernile din Canada, trenurile din Paris, nunţile din Craiova sau face scurte incursiuni istorice, Adrian Cioroianu este un excelent narator. Într-o dezordine veeselă, poveştile lui traversează o perioadă interesantă din ultimii 20 de ani — înainte ca autorul să treacă prin experienţa politică. Textele pot fi serioase sau frivole, dar niciodată crispate sau încrâncenate; când există o morală, aceasta nu te trage de mânecă, ci îţi face cu ochiul. Adrian Cioroianu scrie proaspăt, fără să dea lecţii, verdicte sau ucazuri. Altfel spus, e «dilematic».“
Luca Niculescu, jurnalist, redactor-şef Radio France International-România
De acelaşi autor
Scrum de secol. O sută una de poveşti suprapuse