Chiraţa Caraiani – Bazele contabilităţii

Cursul de Bazele contabilităţii, Ediţia a V‑a, născut din necesitatea revizuirii şi îmbunătăţirii ediţiilor precedente, este produsul unei colaborări al cărei obiectiv a fost iniţierea studenţilor în contabilitatea întreprinderii. El se adresează tuturor acelora care studiază contabilitatea, ca parte a pregătirii economice generale, dar şi celor care intenţionează să aprofundeze ulterior această disciplină.
Lucrarea prezintă contabilitatea ca sistem de raportare, care culege informaţii economice, le înregistrează după proceduri proprii, analizează şi interpretează informaţia colectată şi o raportează unei game largi de utilizatori. Deşi contabilitatea presupune stăpânirea unei tehnici specifice, considerăm că scopul acestei discipline este acela de a‑i ajuta pe utilizatorii interni şi externi să înţeleagă efectele pe care tranzacţiile şi alte evenimente le au asupra poziţiei financiare şi asupra performanţei unei întreprinderi. De aceea, alături de particularităţile raţionamentului contabil şi de tratamentul contabil al unor tranzacţii uzuale, am introdus aspecte legate de prezentarea şi analiza informaţiei. Prin exerciţiile de la sfârşitul fiecărui capitol am intenţionat să‑i încurajăm pe cititori să‑şi formeze deprinderile de lucru şi să descopere utilitatea materialului studiat.
Cartea este menită să contribuie la construcţia şi modelarea raţionamentului profesional în condiţiile manifestării libere a dezvoltării politicilor contabile ale întreprinderii.
Procesul de reformă în care se află contabilitatea din ţara noastră ne‑a încurajat să introducem elemente ale Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară şi să abordăm o atitudine flexibilă în legătură cu utilizarea planului de conturi. Tendinţele de internaţionalizare ne‑au permis să experimentăm în anii universitari 2004/2010 o nouă viziune a cursului, în care limbajul contabil şi pedagogiile de predare să dezvolte aptitudini şi să modifice atitudini.
Faţă de ediţiile anterioare, am anexat un model de situaţii financiare, întocmite conform celor mai recente reglementări contabile şi de o manieră inteligibilă pentru utilizator. Ne asumăm responsabilitatea pentru eventualele inadvertenţe şi suntem deschişi pentru orice sugestii de îmbunătăţire a acestui material.
Autorii, cadre didactice la Catedra de Contabilitate, Audit şi Control de Gestiune din cadrul ASE Bucureşti, apreciază încrederea acordată de către catedră şi mulţumesc colegilor, precum şi acelor entuziaşti voluntari care s‑au ocupat de ediţiile anterioare şi tehnoredactarea acestei lucrări.
Vrem, totodată, să exprimăm recunoştinţa faţă de colegii şi prietenii care au citit şi au comentat diferitele variante ale acestei lucrări.
Din perspectiva celor prezentate, cartea Bazele contabilităţii, Ediţia a IV‑a, poate fi citită şi valorificată în mai multe perspective: este o pledoarie bazată pe argumente consistente pentru predarea‑învăţarea centrată pe student; este o resursă de tehnici şi metode pentru o educaţie cognitivă eficientă şi o educaţie a valorilor, o lucrare care stârneşte în cel care o parcurge emoţiile profunde ale coparticipării la actul ştiinţific.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *