Târgul de carte de anul acesta s-a încheiat cu un succes neaşteptat. Numărul vizitatorilor a depăşit orice aşteptări. Românii sunt însetaţi de carte. În primele zile, Salman Rushdie şi editura Polirom au adus la târg aproape o mie de cititori. La standul Dacia, scriitorul britanic de origine indiană a dat autografe timp de cinci ore pe noua sa carte „Seducătoarea din Florenţa„.
Sâmbătă, aglomeraţie mare. Lansări, minut cu minut, căldură, zgomot de turn Babel. Mulţi copii. Părinţii, în luptă cu cererile de Moş Nicolae, de abia au biruit. Mulţi se văiatau că nu au putut cumpăra tot ce voiau. „Sunt profesor de istorie la Călăraşi. Şi poet, în timpul liber. dar nu mi-am putut lua tot ce doream,” ne spune un om între două vârste.
Cititorii nu au putut să nu remarce micile amănunte. Cum Herta Müller i-a învins a doua oară pe cei pe care îi contesta atât de frenetic. Laureata Premiului Nobel trona imperial, fireşte pe un afiş portocaliu, deasupra lui Patapievici&comp, cărora le cerea în ultimul an demisia de la ICR, după scandalul cu „Antohi-colaborator al Securităţii”. De menţionat că acum Humanitas publică: „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul”, după ce în ziua nominalizării un comunicat al editurii conduse de Gabriel Liiceanu nici nu considera că autoarea germană de origine română ar avea vreo şansă la cel mai mare premiu de literatură. „Aşa Herta a biruit”, spunea Doru Braia, unul dintre cunoscuţii dizidenţi români care a trăit tot în Germania. „Aici 90 la sută votează Băsescu,” spune realizatorul de emisiuni dure de pe N24. „Îşi păstrează privilegiile”, răspunde altul. Menţionăm că majoritatea celor din ICR fac parte dintre lăudătorii preşedintelui. De aici polarizarea culturii româneşti.
Bedros Horasangian, armeanul cu poveşti gen Miss Parfumado, a fost răsplătit de mai tinerii săi colaboratori, Exarcu&comp, cu un film pe tema cărţii. Jovial, ca deobicei, a împărţit glume şi autografe în standul Editurii Corint.
Puhoi de lume la Polirom. Mihaela Rădulescu a lansat o nouă carte. Se pare că editorii se bat pe orice titlu scris de vedete. La Tritonic, Andreea Marin a răsplătit admiratorii săi nu numai cu zâmbete, ci cu un volum: „Preţuieşte viaţa”, elegant prezentat, despre experienţele sale de viaţă, cu sfaturile date mămicilor. A avut câteva sute de cititori.
Dacă criticul Nicolae Manolescu a animat standul Editurii Paralela45, Andrew Davidson, creatorul bestsellerului „Gargui”, a umplut spaţiul Alfa (fosta „All”). Două ore a semnat în continuu autografe, încercuind misterios un simbol al lucrării.
Şerban Foarţă a lansat un nou volum de versuri la „Cartier”, iar Răzvan Ţupa a adunat grupul de tineri poeţi, pe undeva pe la etaj, într-o nouă seară ale „Poeticilor”.
Andrew Davidson despre debutul său fulminant:
– Titlul cărţii vinde?
– Da. Deja cartea e tradusă în opt limbi. În America a fost primită cu bucurie de audienţă.
– De unde a venit ideea Garguiului?
– Am construit în minte personajul Marianne Engel, cu viaţa ei în secole îndepărtate.
– Cititorii înţeleg ce este un gargui? Pentru că la noi, puţină lume ştie.
– Oh, yeah. Toţi ştiu.
– De ce nu are victima şi eroul principal un nume?
– Ca el reprezintă o lume universală a suferinţei.
– De ce şapte ani de documentare?
– Atât a durat la mine. Poate la alţii, mai puţin.
– Două milioane de euro doar pentru sinopsis?
– 1,25 de milioane.
– Ai avut un agent bun?
– Mai mulţi. Inclusiv Sarah Gruen m-a sfătuit îndelung.
– Traducerea e proastă în România.
– …
– Cum ai reuşit să dai lovitura?
– Am lucrat cu trei edituri. Double Day din New York, Random House din Canada şi Canongate din Anglia.
– Cum se ajunge la rezultate peste ocean?
– Prin inspiraţie.
Salut http://www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.
Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.
Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la: http://www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj
Ma bucur enorm ca le-a dat palma asta „zeilor” literaturii romane. Poate mai aterizeaza si ei.
Interesanta intoarcerea asta spre trecut, cu Herta. Tot sambata m-am nimerit pe la Gaudeamus la lansarea cartii Arlechinada de Ludmila Shumilov, unde Radu Paraschivescu vorbea de generatia care atunci a tacut si acum scrie… si asa am auzit 2 nume de care, spre rusinea mea, nu auzisem: Ludmila Shumilov si Domnica Radulescu. Sunt 2 romance stabilite afara, care au scris 2 romane de top. Le-am cumparat pe amandoua. Arlechinada ma tine de o zi in priza, e un roman de nota 10! Urmeaza sa citesc Trenul de Trieste. A auzit cineva de ele? Shumilov scrie super, povestea e foarte puternica.
Mi-a placut remarca despre Herta Muller. Pentru acest subiect recomand revista „Cenaclul de la Paltinis” (nr.6/2009) care apare la Sibiu.
sunt plecata de mult din romania dar imi place sa citesc autori romani noi aparuti, pot spune ca aduc ceva deosebit in literatura lumii, un stil aparte. am cumparat Arlechinada de L.Shumilov, o carte ce te tine cu sufletul la gura, o poveste de dragoste bizara si intunecata . se cere citit acest roman, de toti cei ce vor ceva „altfel”
E penibil sa alaturi Andreea marin de Rushdie. Dar ma rog, chestii de pe la noi. Am citit doua dintre cartile hertei Muller, stil elaborat, poetic, putina actiune si personaje vag conturate. Am cumparat Arlechinada de L Shumilov, nu stiam nimic de acest autor, dar am ramas impresionat. Nu pot zice decat: Chapeau! Intr-adevar un roman de actiune despre epoca ceausista, nu doar prelegeri politice.
Nu-s ce sa zic da n-am putut sa trec de primele 50 de pag din Gargui, nu suna rau dar nu m-a tinut! Probabil ca ma asteptam la mai mult din cauza reclamei, daca n-ar fi fost asteptarea poate ca mi se parea ok. Cam ca la Stieg Larsen, carte ok, dar de la ok pana la elogiile care i se aduc e cale lunga… M-a tinut in schimb Seducatoarea din Florenta, desi nu-mi place Rushdie! Herta Muller… am sentimente amestecate si mai bine sar peste asta. Bine ca se aude si de romani la Nobel. N-am citit Shumilov de care vorbiti, l-am bifat pe lista!
Si mai zic ca Gaudeamus mi s-a parut slabut slabut. Carti fasaite, reduceri uriase dar doar la tampenii care nu se cumpara, debandada, lipsa de metoda in afisarea cartilor, ca si in librariile romanesti. Noroc cu evenimentul cu Rushdie, o bila alba pt imaginea cititorilor in Romania. Si n-am putut sa gasesc cateva titluri pe care le cautam de nebun, nici editurile uneori. Oi fi fost eu cu fundu-n sus in cele 2 zile de cautari, sau poate am ceva dreptate?
nu sunt genul care bifeaza lista de bestselluri, poate ca ma considera lumea ciudata ca bat librariile si rasfoiec carti ca sa imi fac o parere si sa imi aleg ce citesc. Gargui, ciclul Amurg,etc, cartile lui Stig Larsen sau Coehlo, literatura comerciala pentru cei ce pun pret pe asta. dar am vazut ca scrieti aici de arlechinada a l.shumilov si mi-am luat-o, am citit-o de doua ori si impresie pozitiva suta la suta.